Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie, zdrowa alternatywa do słodkich naleśników. Bez glutenu i bez cukru, a można najeść się do syta :) Proporcje na 4 osoby.
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 864
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 864
Składniki
Najpierw jabłka: myję, wydrążam lub wykrawam gniazda nasienne i piekę 25-30 min w 200 stopniach włączając termoobieg. Jabłka piekę w naczyniu żaroodpornym, bo puszczają bardzo dużo soku, którym potem polewam kaszę.
Kaszę porządnie płuczę i gotuję na małym ogniu. Zwykle 10 min, ale ponieważ chcę żeby była gorąca i sypka, gdy podaję, trzymam na wolnym ogniu aż cała woda wyparuje. Proporcje: na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody.
Kiedy jabłka się upieką a kasza ugotuje, podaje obiad. Na kaszę wylewam sok z pieczenia jabłek. Jest gęsty i mega słodki, wykładam jabłka i duuużo cynamonu duuużo :) to jeden ze spalaczy tłuszczu a danie jest przecież wysokowęglowodanowe. Aneks: Jeśli kasza ugotuje się wcześniej niż upieką jabłka, wyłączam gaz i trzymam ją chwilę pod przykryciem. Jeśli na obiedzie są 2 osoby zamiast 4, to co zostanie, pakuję do "słoika do pracy". Zabieram ze sobą za dzień lub 2-3. Spokojnie wytrzymuje w lodówce. Przepis na "słoik do pracy: jaglana szarlotka" jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-sloik-do-pracy-jaglana-szarlotka,123903,domowapiwniczka.html