Do góry

Dania główne Przepis na:

kasza jaglana z pieczonym jabłkiem

kasza jaglana z pieczonym jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2394

Dodano:

Odsłon: 5095

Proste danie, zdrowa alternatywa do słodkich naleśników. Bez glutenu i bez cukru, a można najeść się do syta :) Proporcje na 4 osoby.

Składniki

  • kasza jaglana - 1 szklanka
  • jabłka - 4 szt (duże, ok 1 kg)
  • cynamon - 2 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kasza jaglana z pieczonym jabłkiem

Przygotowanie

  1. Najpierw jabłka: myję, wydrążam lub wykrawam gniazda nasienne i piekę 25-30 min w 200 stopniach włączając termoobieg.
    Jabłka piekę w naczyniu żaroodpornym, bo puszczają bardzo dużo soku, którym potem polewam kaszę.

  2. Kaszę porządnie płuczę i gotuję na małym ogniu. Zwykle 10 min, ale ponieważ chcę żeby była gorąca i sypka, gdy podaję, trzymam na wolnym ogniu aż cała woda wyparuje.

    Proporcje: na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody.

  3. Kiedy jabłka się upieką a kasza ugotuje, podaje obiad. Na kaszę wylewam sok z pieczenia jabłek. Jest gęsty i mega słodki, wykładam jabłka i duuużo cynamonu duuużo :) to jeden ze spalaczy tłuszczu a danie jest przecież wysokowęglowodanowe.



    Aneks:
    Jeśli kasza ugotuje się wcześniej niż upieką jabłka, wyłączam gaz i trzymam ją chwilę pod przykryciem.

    Jeśli na obiedzie są 2 osoby zamiast 4, to co zostanie, pakuję do "słoika do pracy". Zabieram ze sobą za dzień lub 2-3. Spokojnie wytrzymuje w lodówce.

    Przepis na "słoik do pracy: jaglana szarlotka" jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-sloik-do-pracy-jaglana-szarlotka,123903,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń