Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przed Wami kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy. Z dodatkiem moich ulubionych zielonych warzyw: brokułów i szpinaku, danie prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Zdrowie oraz wspaniały smak na jednym talerzu! Pycha.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 90
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 8787
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4684
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 27
Dziś do pracy.
Odsłon: 609
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 90
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 8787
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4684
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 27
Dziś do pracy.
Odsłon: 609
Składniki
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie odstawiamy na durszlaku, aby odciekł. Brokuł myjemy, oddzielamy z niego pojedyncze różyczki. Cebulę obieramy i smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. Po chwili wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy dalej.
Do cebuli dajemy następnie różyczki brokułu i przesmażamy je. Następnie warzywa zlewamy odrobiną wody lub bulionu (u mnie 1/3 szklanki wody). Kiedy brokuł zaczyna mięknąć dorzucamy szpinak, dusimy warzywa jeszcze kilka minut, tak by możliwie jak najbardziej zredukować wodę. Dodajemy ser feta, który nada warzywom odpowiedni smak.
Na sam koniec duszenia, potrawę doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Gorącą kaszę wykładamy na środek talerza (usypujemy z niej kopczyk) a wokół niej układamy wianuszek z duszonych warzyw.
Wierzch dania możemy posypać startym parmezanem albo pestkami dyni. Smacznego!