Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszankę zwykle przygotowujemy na patelni albo na grillu. Jest jednak także świetnym materiałem na ekspresową, bardzo smaczną zapiekankę, do której przygotowania potrzebne są zaledwie trzy składniki (kaszanka, cebula i ser żółty) oraz trochę aromatycznych przypraw. Czosnek i zioła możesz – według uznania – zastąpić lub wzbogacić o inne przyprawy, np. ostrą paprykę.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5141
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34454
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2114
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113790
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5141
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34454
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2114
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113790
Składniki
Obierz cebule i pokrój w piórka. Posiekaj drobno czosnek. Zetrzyj na grubych oczkach tarki ser żółty.
Zeszklij cebulę na oleju. Pod koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Zdejmij osłonki z pęt kaszanki. Przełóż masę do miski i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z warzywami z patelni i ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż kaszankę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj kaszankę przez około pół godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia oprósz równomiernie żółtym serem.
Kaszankę zapiekaną z serem podawaj gorącą, z pieczywem i wyrazistym dipem, np. musztardowym albo czosnkowym. Świetnie komponuje się zarówno ze świeżymi warzywami, jak i z piklami.