Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszankę zwykle przygotowujemy na patelni albo na grillu. Jest jednak także świetnym materiałem na ekspresową, bardzo smaczną zapiekankę, do której przygotowania potrzebne są zaledwie trzy składniki (kaszanka, cebula i ser żółty) oraz trochę aromatycznych przypraw. Czosnek i zioła możesz – według uznania – zastąpić lub wzbogacić o inne przyprawy, np. ostrą paprykę.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 176
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4386
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11919
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6791
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5599
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 176
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4386
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11919
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6791
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5599
Składniki
Obierz cebule i pokrój w piórka. Posiekaj drobno czosnek. Zetrzyj na grubych oczkach tarki ser żółty.
Zeszklij cebulę na oleju. Pod koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Zdejmij osłonki z pęt kaszanki. Przełóż masę do miski i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z warzywami z patelni i ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż kaszankę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj kaszankę przez około pół godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia oprósz równomiernie żółtym serem.
Kaszankę zapiekaną z serem podawaj gorącą, z pieczywem i wyrazistym dipem, np. musztardowym albo czosnkowym. Świetnie komponuje się zarówno ze świeżymi warzywami, jak i z piklami.