Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszotto a'la kaszanka

Kaszotto a'la kaszanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 767

Dodano:

Odsłon: 8510

Jak pierwszy raz zrobiłam to danie (bo nie bardzo wiedziałam co zrobić z resztami w lodówce) mąż po pierwszym kęsie powiedział zdziwiony "przecież to smakuje jak kaszanka" :) Więc niech tak będzie. Zapraszam na jarską "kaszankę" ;)

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • ½ cukinii
  • 6-8 pieczarek
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2-3 łyżki dowolnej śmietanki (ja zazwyczaj używam owsianej)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Szczypta papryki ostrej (na czubek łyżeczki)
  • Sól, pieprz
  • Olej
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gotuję wg. opisu na opakowaniu.

  2. Cebulę i pora drobno kroję i podsmażam na oleju. Jak cebula i por będą szkliste dodaję drobno pokrojone pieczarki. Lekko wszystko solę, dodaję czosnek niedźwiedzi, obie papryki, 1 łyżkę sosu sojowego i smażę aż pieczarki będą miękkie. Na końcu dodaję drobniutko pokrojoną cukinię. Smażę wszystko aż cukinia zmięknie. Dodaję kaszę i mieszam z warzywami. Dolewam śmietankę i dodaję pastę tahini. Wszystko teraz dokładnie mieszam, dodaję resztę sosu sojowego i doprawiam pieprzem i solą. Jeśli kaszotto jest za suche dodaję jeszcze oleju.

  3. Danie to najlepsze jest z ogórkiem kiszonym własnej roboty ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 lutego 2018 Już wiem co w czwartek na obiad.A do tego wątróbka. Przepis zabieram. Może to profanacja, ale jak kaszanka to kaszanka. Dziękuję za to cudo. Odpowiedzi: 2 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń