Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszotto gryczane z kurczakiem

Kaszotto gryczane z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4347

Dodano:

Odsłon: 13191

Kaszotto - czyli risotto, ale przyrządzone z kaszy. Czemu nie? W tym przypadku z kaszy gryczanej. A że był i kurczak i papryka, to wszystkim zasmakowało.

Składniki

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 5 - 6 łyżek oliwy
  • ok. 1 litra bulionu (u mnie był wołowy)
  • mięso z dwóch udek z kurczaka
  • spora czerwona papryka
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • Cebula
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • tarty parmezan - ok. pół szklanki
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój na nieduże kawałki.
    Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej kurczaka na złoty kolor.

  2. Dodaj paprykę w proszku, dokładnie wymieszaj i wrzuć pokrojoną w kostkę świeżą paprykę.
    Smaż, aż papryka zmięknie.

  3. Rozgrzej drugą patelnię i wlej na nią resztę oliwy.
    Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij na niedużym ogniu.
    Dodaj posiekany czosnek.

  4. Dodaj kaszę. Mieszaj, aż kasza wchłonie cały tłuszcz.
    Wlej wino i mieszaj, aż odparuje.
    Dodawaj po chochli bulion i mieszaj.

  5. Kiedy kasza będzie "al dente", tzn. ugotowana, ale jeszcze jędrna, nie rozgotowana, przełóż do niej usmażonego kurczaka z papryką.
    Dodaj masło, parmezan i dokładnie wymieszaj.

  6. Podawaj na głębokich talerzach - kaszotto musi mieć konsystencję lekko płynną (tak, jak risotto).
    Udekoruj natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 13 kwietnia 2016 Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z kurczakiem - https://smaker.pl/newsy-20-smacznych-pomyslow-na-kurczaka,1899062,a,.html

Pozdrawiamy :)

29 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń