Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszotto - czyli risotto, ale przyrządzone z kaszy. Czemu nie? W tym przypadku z kaszy gryczanej. A że był i kurczak i papryka, to wszystkim zasmakowało.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 139
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 139
Składniki
Mięso pokrój na nieduże kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej kurczaka na złoty kolor.
Dodaj paprykę w proszku, dokładnie wymieszaj i wrzuć pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Smaż, aż papryka zmięknie.
Rozgrzej drugą patelnię i wlej na nią resztę oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij na niedużym ogniu. Dodaj posiekany czosnek.
Dodaj kaszę. Mieszaj, aż kasza wchłonie cały tłuszcz. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dodawaj po chochli bulion i mieszaj.
Kiedy kasza będzie "al dente", tzn. ugotowana, ale jeszcze jędrna, nie rozgotowana, przełóż do niej usmażonego kurczaka z papryką. Dodaj masło, parmezan i dokładnie wymieszaj.
Podawaj na głębokich talerzach - kaszotto musi mieć konsystencję lekko płynną (tak, jak risotto). Udekoruj natką pietruszki.