Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem prezentujemy wam przepis na pyszne kaszotto z kaszą bulgur, wołowiną, marchewką, cebulą i suszonymi pomidorami. Kasza bulgur doskonale nadaje się do tego dania, ponieważ po ugotowaniu zachowuje swoją strukturę, jednocześnie świetnie wchłaniając smak i aromat mięsa i warzyw. Kaszotto możesz przygotować na codzienny, rodzinny obiad, ale bez wątpienia sprawdzi się także na specjalne okazje.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24914
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6040
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 302
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24914
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6040
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 302
Składniki
Wołowinę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i masło, po czym przesmaż mięso ze wszystkich stron, aby ładnie się zarumieniło. Dodaj cebulę i także chwilę przesmażaj. Następnie dorzuć obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, a także kminek i kolendrę. Przemieszaj i smaż ok. 2 minuty, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Następnie przełóż wszystkie składniki na talerz.
W tym samym garnku rozpuść łyżkę masła i wsyp kaszę. Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu i poczekaj, aż ziarna kaszy zaczną być błyszczące. Sukcesywnie dolewaj 250 ml wody lub bulionu do kaszy i gotuj, aby kasza wchłonęła płyn. Przełóż przesmażoną wcześniej wołowinę i marchewkę do garnka z kaszą, zalej resztą bulionu, dodaj drobno posiekany czosnek i gotuj na średnim ogniu około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolej więcej płynu.
W międzyczasie pokrój dynię (bez skórki i nasion) w kostkę, a suszone pomidory w cienkie paski. Wrzuć do kaszotto, przemieszaj i gotuj kolejne 15-20 minut, uzupełniając płyn, jeśli danie tego wymaga. Dopraw potrawę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Kaszotto podawaj zaraz po przygotowaniu. Koniecznie posyp świeżą natką pietruszki.