Do góry

Dania główne Przepis na:

Kawałki łopatki w sosie.

Kawałki łopatki w sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 665 Ocena: 4143

Dodano:

Odsłon: 389

Obiad podałam z ziemniakami polanymi sosem i ogórek nasolony.

Składniki

  • 0,5 kg chudej łopatki,
  • 1 łyżka czosnek niedźwiedzi suszony,
  • 1 łyżka przyprawy Delikat,
  • szczypta pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 łyżki ulubionej przyprawy w formie jarzynki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 czubata łyżka suszonych warzyw mam swoje,
  • 3 szklanki wody,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kawałki łopatki w sosie.

Przygotowanie

  1. Mięso z łopatki pokroić na części i obsypać przyprawami, wymieszać.

  2. Na suchej patelni podsmażyć mięso na rumiano.

  3. Do garnka wlać wodę z opisu dodać suszone lub żywe warzywa, włożyć usmażone kawałki mięsa i dusić z pokrywką na pół przykrytą.

  4. Dusić do czasu aż wyparuje 1,5 szklanki wody wtedy mięso jest już miękkie.

  5. Następnie na suchej patelni przypalić 2 łyżki mąki, zalać wodą z mięsa i wymieszać aby nie było grudek zalać mięso, zagotować

  6. po chwili w słoiku z wodą rozcieńczyć łyżkę mąki zalać sos, zagotować, dodać ziele angielskie i liść laurowy doprawić do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń