Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uważasz, że miejscem kawy jest tylko filiżanka, pokażemy ci, że twój ulubiony poranny napój może stać się genialnym składnikiem marynaty do mięs. Kawa nadaje głęboki i lekko wędzony smak skrzydełkom, choć tą przyprawową mieszanką możesz natrzeć też udka lub wieprzowe żeberka.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 341
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 128
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 64
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 183
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 341
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 128
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 64
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 183
Składniki
W miseczce wymieszaj napar kawowy, ocet, miód, ketchup, musztardę, sos sojowy, sos chili, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodatkowe używanie soli może okazać się niepotrzebne ze względu na wysoki poziom soli w składnikach marynaty. Dla zaostrzenia smaku możesz dorzucić więcej sosu chili lub dosypać chili w proszku. Dokładnie wymieszaj marynatę. Skrzydełka umyj, osusz, polej marynatą, wymieszaj, a nawet natrzyj skrzydełka, przykryj folią spożywczą miskę i wstaw do lodówki na 40-60 minut. Nie marynuj mięsa dłużej niż godzinę, ponieważ sól w marynacie wyciągnie za dużo wilgoci i skrzydełka mogą wyjść zbyt suche.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, przełóż zamarynowane skrzydełka do naczynia żaroodpornego lub na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu ułóż gałązkę rozmarynu. Piecz ok. 45-50 minut. Skrzydełka powinny wyjść złotobrązowe, a marynata stać się przyjemnie klejąca.
Przed podaniem posyp skrzydełka nasionami sezamu oraz pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną papryką (możesz użyć papryczki chili dla podkręcenia smaku). Kawowe skrzydełka z piekarnika podawaj na ciepło, bezpośrednio z piekarnika.