Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uważasz, że miejscem kawy jest tylko filiżanka, pokażemy ci, że twój ulubiony poranny napój może stać się genialnym składnikiem marynaty do mięs. Kawa nadaje głęboki i lekko wędzony smak skrzydełkom, choć tą przyprawową mieszanką możesz natrzeć też udka lub wieprzowe żeberka.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 40
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 40
Składniki
W miseczce wymieszaj napar kawowy, ocet, miód, ketchup, musztardę, sos sojowy, sos chili, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodatkowe używanie soli może okazać się niepotrzebne ze względu na wysoki poziom soli w składnikach marynaty. Dla zaostrzenia smaku możesz dorzucić więcej sosu chili lub dosypać chili w proszku. Dokładnie wymieszaj marynatę. Skrzydełka umyj, osusz, polej marynatą, wymieszaj, a nawet natrzyj skrzydełka, przykryj folią spożywczą miskę i wstaw do lodówki na 40-60 minut. Nie marynuj mięsa dłużej niż godzinę, ponieważ sól w marynacie wyciągnie za dużo wilgoci i skrzydełka mogą wyjść zbyt suche.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, przełóż zamarynowane skrzydełka do naczynia żaroodpornego lub na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu ułóż gałązkę rozmarynu. Piecz ok. 45-50 minut. Skrzydełka powinny wyjść złotobrązowe, a marynata stać się przyjemnie klejąca.
Przed podaniem posyp skrzydełka nasionami sezamu oraz pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną papryką (możesz użyć papryczki chili dla podkręcenia smaku). Kawowe skrzydełka z piekarnika podawaj na ciepło, bezpośrednio z piekarnika.