Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keema to nazwa określające dania pochodzące z subkontynentu indyjskiego, bazujące na mielonym mięsie, zazwyczaj jagnięcinie lub wołowinie. Oprócz mięsa keema zawiera ziemniaki, soczewicę lub ryż oraz warzywa i bogactwo przypraw kuchni indyjskiej. Moja wersja jest nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu oraz zawiera dużo warzyw.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 121
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 121
Składniki
Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w dość drobną kostkę, imbir obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak pokroić z grubsza.
Nagrzać dużą patelnię wrzucić jagnięcinę i smażyć, mieszając, żeby rozdrobnić mięso. Można smażyć praktycznie bez oleju, bo jagnięcina jest dość tłusta i puści tłuszczyk. Jak mięso już zbrązowieje, dodać pokruszoną kostkę rosołową, wymieszać, dodać marchewkę i paprykę, curry, koncentrat, imbir i czosnek. Wymieszać i smażyć ok. minutę.
Dodać ryż, wymieszać dokładnie. Jeśli jest suche, można dodać trochę wody.
Dodać szpinak, znowu wymieszać, przykryć pokrywką i gotować aż szpinak zwiędnie.
Na koniec dodać posiekane zioła i trochę posiekanej papryczki chilli. Podawać z jogurtem, posypane resztą chilli.