Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keema to nazwa określające dania pochodzące z subkontynentu indyjskiego, bazujące na mielonym mięsie, zazwyczaj jagnięcinie lub wołowinie. Oprócz mięsa keema zawiera ziemniaki, soczewicę lub ryż oraz warzywa i bogactwo przypraw kuchni indyjskiej. Moja wersja jest nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu oraz zawiera dużo warzyw.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w dość drobną kostkę, imbir obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak pokroić z grubsza.
Nagrzać dużą patelnię wrzucić jagnięcinę i smażyć, mieszając, żeby rozdrobnić mięso. Można smażyć praktycznie bez oleju, bo jagnięcina jest dość tłusta i puści tłuszczyk. Jak mięso już zbrązowieje, dodać pokruszoną kostkę rosołową, wymieszać, dodać marchewkę i paprykę, curry, koncentrat, imbir i czosnek. Wymieszać i smażyć ok. minutę.
Dodać ryż, wymieszać dokładnie. Jeśli jest suche, można dodać trochę wody.
Dodać szpinak, znowu wymieszać, przykryć pokrywką i gotować aż szpinak zwiędnie.
Na koniec dodać posiekane zioła i trochę posiekanej papryczki chilli. Podawać z jogurtem, posypane resztą chilli.