Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa duszona w piwie to prawdziwie bogate w smaki danie – jest nieco słone, gorzkie i słodkie jednocześnie. Kremowe puree z dodatkiem aromatycznego sosu piwnego rozgrzeje nawet w chłodne i jesienne wieczory.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1156
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1156
Składniki
Przygotuj kiełbaski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kiełbaski na złoto ze wszystkich stron. Zdejmij je z patelni i dolej trochę oleju. Dodaj cebulę i smaż ją przez kilka minut do miękkości. Następnie dołóż boczek, rozmaryn i czosnek. Smaż, cały czas mieszając, do zrumieniania mięsa. Posyp wszystko mąką i wymieszaj, tworząc zasmażkę. Smaż ją przez 1-2 minuty. Wlej piwo i wymieszaj wszystko do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie wlej bulion i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj ocet, zamieszaj i zagotuj. Włóż z powrotem kiełbaski i duś wszystko przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos powinien być lekko gęsty.
Przygotuj ziemniaki. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Dobrze je odcedź i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj masło, śmietanę, sól i pieprz. Ucieraj wszystko drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ziemniaki rozłóż na talerzach. Polej je uzyskanym sosem, a na wierzchu ułóż kiełbasę duszoną w piwie.