Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa po cygańsku to danie wzorowane na kuchni greckiej. Jest dość pikantne. Grube kiełbaski z dodatkiem papryki i sosu pomidorowego świetnie łączą się z kieliszkiem czerwonego wina. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu, co stanowi dodatkowy plus.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1484
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1484
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Składniki
Kiełbaski pokrój w kawałki o długości ok. 2-3 cm. W dużym rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj kiełbaski i smaż je przez kilka minut do ładnego zrumienienia. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na papierowe ręczniki. Cebulę i czosnek obierz oraz grubo posiekaj. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki.
Do garnka po smażeniu kiełbasek wlej pozostałą oliwę. Dodaj cebulę z pieprzem i smaż przez minutę. Następnie dołóż czosnek oraz koncentrat pomidorowy i smaż kolejną minutę. Dodaj paprykę i kontynuuj gotowanie.
Kiełbasę po cygańsku podawaj na ciepło, posypaną siekaną natką pietruszki. Najlepszymi dodatkami do tego dania są: chrupiące pieczywo lub ryż basmati.
Do garnka wlej czerwone wino, jednocześnie zeskrobując z dnia wszystkie pozostałości po smażeniu. Poczekaj do odparowania płynu. Dodaj cukier, pomidory z puszki, wodę i wszystkie zioła oraz przyprawy. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj wszystko pod przykryciem przez ok. 30 minut. Następnie włóż kiełbaski oraz bardzo drobno posiekane papryczki chili. Te drugie możesz pominąć, jeśli nie chcesz zbyt ostrego dania. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.