Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa wiejska wędzona

Kiełbasa wiejska wędzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2494

Dodano:

Odsłon: 16941

Wędzenie przynajmniej dwa razy do roku. Tak to wygląda u mnie. Wiem, co jem to ważne, ponieważ w dobie konserwantów i ulepszaczy wpadamy w niezłą pułapkę żywieniową. Czytanie składników na opakowaniach sprawia, że już nie wiem, czy to, co jem jest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka.

Składniki

  • 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka
  • 1 kg boczku
  • 1 kg słoniny
  • 120 g soli
  • 3 g majeranku
  • 3 g ziela angielskiego
  • 15 g pieprzu mielonego
  • czosnek jedna główka plus granulat pół torebki
  • 1 litr wody zimnej
  • 200 g skórki ze słoniny plus wywar.
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. WYKONANIE

    Mięso mielimy na rzadkiej siatce, słoninę i boczek na gęstszej. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, ziele angielskie zmiażdżyć. Cała sztuka dobrej kiełbasy polega na odpowiednim wyrobieniu farszu. Potem już tylko napełnianie jelit przez odpowiednią rurkę.

    Efekt końcowy na zdjęciu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

akudu 18 października 2016 Witam a w jakiej temperaturze wedzona ta kiełbasa ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 15 grudnia 2014 Ale narobiłaś smaku na taką kiełbaskę.
Pozazdrościć wyrobów.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 14 grudnia 2014 jeju Ewka !!!! aż mnie w gardle ścisnęło, od razu pomyślałam, pajda tego przaśnego chlebka, który mi właśnie stygnie i Twoja kiełbaska, niebo w gębie, eee tam, dwa nieba :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 grudnia 2014 Pyszności :-) nawet nie Masz pojęcia jak bardzo tęsknię za taką ,,własną" wędliną :-).
Pozdrawiam :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń