Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis na pyszną kiełbasę ziemniaczaną z mięsem, do pieczenia. Żeby poczuć tą pyszność musimy wszystkie składniki rozdrobnić tak jak podane jest w przepisie.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36605
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3319
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 489
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2775
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36605
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3319
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 489
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2775
Składniki
Opłukane mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Ziemniaki obrane ze skórki, wymyte kroimy także w małą kostkę o wielkości około 5 mm. Cebule i czosnek także kroimy bardzo drobno. Żadnych ze składników nie mielimy, bo to już nie będzie to co ma wyjść, a ma wyjść kiełbasa ziemniaczana. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.
W między czasie moczymy jelito. Tak przygotowanym farszem napełniamy jelito, ja napełniałem przez lej zrobiony z butelki od mleka i włożoną w niego grubą rurkę od nadziewarki. Napełnione jelito zawiązujemy, odkręcamy małe kiełbaski i parzymy 30 minut w 80 stopniach Celsjusza 30 minut.
Po procesie parzenia studzimy w zimnej wodzie 5 minut.
Tak zrobione kiełbaski możemy smażyć na patelni lub grillu. Jest pyszna. Uwaga!!! Do kiełbasy najlepsze jest mięso takie jak karczek, ale można też dodać tłustsze kawałki szynki i chudszego podgardla. Mięsa nie dajemy więcej niż połowa masy ziemniaczanej.
Smacznego!!!