Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa z ziemniaków i mięsa.

Kiełbasa z ziemniaków i mięsa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1652 Ocena: 24493

Dodano:

Odsłon: 7313

Jest to przepis na pyszną kiełbasę ziemniaczaną z mięsem, do pieczenia. Żeby poczuć tą pyszność musimy wszystkie składniki rozdrobnić tak jak podane jest w przepisie.

Składniki

  • ziemniaki 1,2 kg
  • mięso wieprzowe (najlepszy karczek) 60 dag
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 6-7 ząbków (w zależności kto ile lubi)
  • jelito wołowe proste (może być wieprzowe)
  • Przyprawy:
  • sól 20 g (1 łyżka)
  • pieprz 1 mała łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kiełbasa z ziemniaków i mięsa.

Przygotowanie

  1. Opłukane mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Ziemniaki obrane ze skórki, wymyte kroimy także w małą kostkę o wielkości około 5 mm. Cebule i czosnek także kroimy bardzo drobno. Żadnych ze składników nie mielimy, bo to już nie będzie to co ma wyjść, a ma wyjść kiełbasa ziemniaczana. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.

  2. W między czasie moczymy jelito. Tak przygotowanym farszem napełniamy jelito, ja napełniałem przez lej zrobiony z butelki od mleka i włożoną w niego grubą rurkę od nadziewarki. Napełnione jelito zawiązujemy, odkręcamy małe kiełbaski i parzymy 30 minut w 80 stopniach Celsjusza 30 minut.

  3. Po procesie parzenia studzimy w zimnej wodzie 5 minut.

  4. Tak zrobione kiełbaski możemy smażyć na patelni lub grillu. Jest pyszna.

    Uwaga!!!

    Do kiełbasy najlepsze jest mięso takie jak karczek, ale można też dodać tłustsze kawałki szynki i chudszego podgardla. Mięsa nie dajemy więcej niż połowa masy ziemniaczanej.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń