Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, soczyste kieszonki z piersi kurczaka w czosnkowej marynacie, nadziewane suszonymi pomidorami, szpinakiem i tymiankiem:) Do tego jeszcze niskokaloryczne, bo gotowane na parze. Smaczne na ciepło oraz na zimno. Pokrojone w plasterki nadają się na kanapki lub jako dodatek do sałatki.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10928
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3542
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2631
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10928
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3542
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2631
Składniki
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Ostrym nożem nacinamy grubszą część filetu, przesuwając go delikatnie w głąb (tak aby nie uszkodzić mięsa), tworząc kieszonkę. Kieszonkę wypełniamy tymiankiem (1 gałązka na 1 pierś lub 1/2 łyżeczki suszonego),suszonymi pomidorami i liśćmi szpinaku.
Wykonujemy marynatę z: 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów, soku z 1/2 cytryny, rozgniecionego czosnku, 1 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz kilku gałązek posiekanego tymianku lub 2 łyżeczek suchego.
Mięso wkładamy do marynaty najlepiej na całą noc. Zamarynowane kieszonki gotujemy na parze przez około 40 minut. Po ugotowaniu zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie podajemy. U mnie w towarzystwie zblanszowanego szpinaku oraz tortelloni faszerowanych szpinakiem, serem ricotta oraz serem fontina. SMACZNEGO:)