Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne gołąbki zrobione z parzonych liści białej kapusty i farszu mięsno ryżowego doprawionego ziołami.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3641
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3788
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 358
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 653
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3641
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3788
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 358
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 653
Składniki
W 3 szklankach wody zagotowujemy ryż, gdy zacznie gęstnieć to kończymy gotowanie, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ryż mieszamy, jest gotowy, po ostudzeniu do zmieszania z mielonym mięsem. Gdy pomieszamy ryż z mielonym mięsem doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Zagotowujemy wodę w większym garnku. Do wrzącej wody delikatnie wkładamy główkę kapusty i parzymy ją tak żeby można było lekko zdjąć z niej odpowiednią ilość liści. Z każdego liścia ścinamy grubą część. Na rozłożony liść nakładamy farsz i zawijamy liść robiąc gołąbka. Postępujemy tak do wyrobienia całego farszu i sparzonych liści.
Uformowane gołąbki umieszczamy w większym garnku z wyłożonym liśćmi z kapusty dnem. Dodajemy suszoną włoszczyznę, pastę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, łodyżki lubczyku i solimy do smaku. Ułożone gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, dolewamy wody, tak żeby całość była przykryta wodą. Doprowadzamy do zagotowania, po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu 60 minut, do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka bierzemy z garnka około litra bulionu i mieszamy w nim koncentrat pomidorowy. Wymieszany koncentrat wlewamy do gołąbków i gotujemy jeszcze kilka minut.
Gołąbki możemy podawać na różne sposoby, z pieczywem, z ziemniakami polane sosem zrobionym z wywaru w którym gotowały się gołąbki. Smacznego !!!