Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Penne carbonara chyba każdy zna to danie jednak nie każdy wie, że klasycznie przygotowuje się je bez użycia śmietanki. W ciągu tygodnia nie mamy za dużo czasu na przygotowanie obiadów więc z pomocą przychodzi kolejna propozycja na szybki obiad. Zapraszam
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7877
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3117
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7877
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3117
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Składniki
Przygotowanie naszego makaronu zaczniemy od zrobienia chpisów z boczku. Potrzebujemy 50 g boczku ( oczywiście tego w plastrach). Na jeden kawałek papieru do pieczenia układamy boczek i przykrywamy go drugim kawałkiem papieru. Następnie wkładamy go na patelnie i smażymy na średnim ogniu. Aby nasze chipsy były chrupiące stawiamy na nie (podczas smażenia garnek z wodą ). Smażymy około 5 minut, następnie przekładamy na ręcznik papierowy.
Chipsy gotowe czas na makaron. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podczas odcedzania zostawiamy sobie mniej więcej pól szklanki wody, w której gotował się makaron. Na rozgrzanej patelni podsmażamy resztę boczku pokrojonego w kostkę. A w między czasie do miseczki wbijamy jajka i dodajemy starty parmezan. ( zostawcie sobie odrobinę parmezanu na posypanie dania przed podaniem). Dokładnie mieszamy.
Gdy boczek Nam się podsmażył na patelnie dodajemy makaron oraz pozostawioną wodę. Mocno wszystko podgrzewamy i wyłączamy ogień. Następnie dodajemy nasze jajka z parmezanem i wszystko dokładnie mieszamy uważając aby jajka się nie ścięły. Makaron wykładamy na talerze dodajemy chipsy z boczku i posypujemy całość parmezanem. Oto nasze penne carbonara gotowe. Smacznego