Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Penne carbonara chyba każdy zna to danie jednak nie każdy wie, że klasycznie przygotowuje się je bez użycia śmietanki. W ciągu tygodnia nie mamy za dużo czasu na przygotowanie obiadów więc z pomocą przychodzi kolejna propozycja na szybki obiad. Zapraszam
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2537
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 643
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 766
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2537
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 643
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 766
Składniki
Przygotowanie naszego makaronu zaczniemy od zrobienia chpisów z boczku. Potrzebujemy 50 g boczku ( oczywiście tego w plastrach). Na jeden kawałek papieru do pieczenia układamy boczek i przykrywamy go drugim kawałkiem papieru. Następnie wkładamy go na patelnie i smażymy na średnim ogniu. Aby nasze chipsy były chrupiące stawiamy na nie (podczas smażenia garnek z wodą ). Smażymy około 5 minut, następnie przekładamy na ręcznik papierowy.
Chipsy gotowe czas na makaron. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podczas odcedzania zostawiamy sobie mniej więcej pól szklanki wody, w której gotował się makaron. Na rozgrzanej patelni podsmażamy resztę boczku pokrojonego w kostkę. A w między czasie do miseczki wbijamy jajka i dodajemy starty parmezan. ( zostawcie sobie odrobinę parmezanu na posypanie dania przed podaniem). Dokładnie mieszamy.
Gdy boczek Nam się podsmażył na patelnie dodajemy makaron oraz pozostawioną wodę. Mocno wszystko podgrzewamy i wyłączamy ogień. Następnie dodajemy nasze jajka z parmezanem i wszystko dokładnie mieszamy uważając aby jajka się nie ścięły. Makaron wykładamy na talerze dodajemy chipsy z boczku i posypujemy całość parmezanem. Oto nasze penne carbonara gotowe. Smacznego