Do góry

Dania główne Przepis na:

Klasyczne penne carbonara bez śmietanki.

Klasyczne penne carbonara bez śmietanki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 131

Penne carbonara chyba każdy zna to danie jednak nie każdy wie, że klasycznie przygotowuje się je bez użycia śmietanki. W ciągu tygodnia nie mamy za dużo czasu na przygotowanie obiadów więc z pomocą przychodzi kolejna propozycja na szybki obiad. Zapraszam

Składniki

  • Makaron penne 500 g
  • Boczek w plastrach wędzony 150 g
  • Parmezan starty 200 g
  • Jajka 4 szt
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klasyczne penne carbonara bez śmietanki.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie naszego makaronu zaczniemy od zrobienia chpisów z boczku. Potrzebujemy 50 g boczku ( oczywiście tego w plastrach). Na jeden kawałek papieru do pieczenia układamy boczek i przykrywamy go drugim kawałkiem papieru. Następnie wkładamy go na patelnie i smażymy na średnim ogniu. Aby nasze chipsy były chrupiące stawiamy na nie (podczas smażenia garnek z wodą ). Smażymy około 5 minut, następnie przekładamy na ręcznik papierowy.

  2. Chipsy gotowe czas na makaron. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podczas odcedzania zostawiamy sobie mniej więcej pól szklanki wody, w której gotował się makaron.
    Na rozgrzanej patelni podsmażamy resztę boczku pokrojonego w kostkę. A w między czasie do miseczki wbijamy jajka i dodajemy starty parmezan. ( zostawcie sobie odrobinę parmezanu na posypanie dania przed podaniem). Dokładnie mieszamy.

  3. Gdy boczek Nam się podsmażył na patelnie dodajemy makaron oraz pozostawioną wodę. Mocno wszystko podgrzewamy i wyłączamy ogień. Następnie dodajemy nasze jajka z parmezanem i wszystko dokładnie mieszamy uważając aby jajka się nie ścięły. Makaron wykładamy na talerze dodajemy chipsy z boczku i posypujemy całość parmezanem. Oto nasze penne carbonara gotowe. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń