Do góry

Dania główne Przepis na:

Klops wieprzowy pod musztardową skorupką

Klops wieprzowy pod musztardową skorupką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2313 Ocena: 14561

Dodano:

Odsłon: 2017

Sprawdzony przepis na smacznego mięsnego klopsa.

Składniki

  • Składniki:
  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • Jajko 1 szt.
  • Czerstwa bułka 1 szt.
  • Przyprawa do wieprzowiny 1 płaska łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Składniki na skorupkę musztardową:
  • Śmietana ¼ szklanki
  • Musztarda tradycyjna ¼ szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta ¼ szklanki
  • Szczypiorek posiekany 1 łyżka
  • Składniki na farsz:
  • Oliwki czarne 1 mały słoiczek
  • Kabanosy 10 dag
  • Fasolka szparagowa 10 dag
  • Mieszanka warzywno- sałatkowa (mix) 1 szklanka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso opłukać, zmielić, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy do smaku, wbić jajko i dokładnie wyrobić masę. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę mięsa, zrobić lekkie wgłębienie wzdłuż i układać, kabanosy, fasolkę, odsączone oliwki a na wierzch ułożyć mix sałatek. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem i przykryć resztą mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. W między czasie składniki na skorupkę razem wymieszać, wyjąć mięso z piekarnika, obłożyć przygotowaną skorupką i piec dalej przez następne 30 minut na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń