Do góry

Dania główne Przepis na:

Klops z papryką

Klops z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 1085

Klops z mięsa wołowo-wieprzowego z papryką i żółtym serem. Przepis pochodzi z 416. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 200 g sera żółtego dojrzewającego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 3-4 gałązki rozmarynu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klops z papryką

Przygotowanie

  1. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle. Odstawić do wystudzenia.

  2. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wybić 3 całe jajka i 1 żółtko (białko zostawić na później). Wsypać bułkę tartą. Dodać musztardę, przecier oraz majeranek i dobrze wyrobić. Dorzucić podsmażoną paprykę i pokrojony w kosteczkę ser. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać wędzoną paprykę i wymieszać.

  3. Keksówkę wyścielić namoczonym w wodzie papierem do pieczenia. Na dnie umieścić gałązki rozmarynu. Nałożyć masę. Ugnieść. Wierzch wyrównać i posmarować roztrzepanym białkiem. Udekorować rozmarynem.

  4. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń