Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki mięsne w sosie curry

Klopsiki mięsne w sosie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 163

Dodano:

Odsłon: 119

Kulki są smaczne o ostrym smaku curry i lekko wyczuwalnym kwaśno -słodkawym smakiem od jabłka. Danie o nutce orientalnej koniecznie podaje się z ryżem i niekoniecznie z jabłkiem. Jedno z najpopularniejszych dań w kuchni duńskiej.

Składniki

  • 600 g mielonego mięsa mieszanego
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 mała cebula
  • 1 dl(100 ml) mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 l wody do gotowania pulpecików
  • Składniki na sos
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki ostrego curry
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 dl ( 100 ml )słodkiej śmietanki albo mleka
  • Pieprz, sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klopsiki mięsne w sosie curry

Przygotowanie

  1. Wymieszać mięso z cebula startą na tarce, jajkami mąką i solą. Dolewać po trochu mleka wszystko dobrze wymieszać.
    Farsz powinien być twardy aby można go formować w kuleczki. Odłożyć do lodówki na 30 min.

  2. Zagotować wodę z solą w szerokim garnku. Zanurzyć łyżkę w gotującej się wodzie i formować okrągłe niewielkie kuleczki z mięsa.
    Wkładać je do gotującej się wody ale tylko jeden warstwę i wyciągać i gotować następne. Gotować je na słabym ogniu około 5 minut jedna warstwę po drugiej.

  3. Sos:
    Obrać i posiekać cebulę w kostkę. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać tłuszcz i dodać curry posiekaną cebulę i starte jabłko. Smażyć około 1 minuty. Dodać mąkę po trochu mieszając cały czas parę minut.

  4. Wlać wodę w której gotowały się kuleczki mięsne. Gotować sos około 5 min. na koniec włożyć kuleczki mięsne posmakować solą i pieprzem. Wlać śmietankę i zagotowac. Sos można przetrzeć przez sito albo zmiksować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń