Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulki są smaczne o ostrym smaku curry i lekko wyczuwalnym kwaśno -słodkawym smakiem od jabłka. Danie o nutce orientalnej koniecznie podaje się z ryżem i niekoniecznie z jabłkiem. Jedno z najpopularniejszych dań w kuchni duńskiej.
Wymieszać mięso z cebula startą na tarce, jajkami mąką i solą. Dolewać po trochu mleka wszystko dobrze wymieszać.
Farsz powinien być twardy aby można go formować w kuleczki. Odłożyć do lodówki na 30 min.
Zagotować wodę z solą w szerokim garnku. Zanurzyć łyżkę w gotującej się wodzie i formować okrągłe niewielkie kuleczki z mięsa.
Wkładać je do gotującej się wody ale tylko jeden warstwę i wyciągać i gotować następne. Gotować je na słabym ogniu około 5 minut jedna warstwę po drugiej.
Sos:
Obrać i posiekać cebulę w kostkę. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać tłuszcz i dodać curry posiekaną cebulę i starte jabłko. Smażyć około 1 minuty. Dodać mąkę po trochu mieszając cały czas parę minut.
Wlać wodę w której gotowały się kuleczki mięsne. Gotować sos około 5 min. na koniec włożyć kuleczki mięsne posmakować solą i pieprzem. Wlać śmietankę i zagotowac. Sos można przetrzeć przez sito albo zmiksować
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 77
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 227
Fit serniczek cytrynowy z mandarynkami. Ekspresowy deser, który przygotujesz...
Odsłon: 307
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 139
Pomysł na tą zapiekankę odgapiłam od siostry która bardzo często ją przygotow...
Odsłon: 252
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 77
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 227
Fit serniczek cytrynowy z mandarynkami. Ekspresowy deser, który przygotujesz...
Odsłon: 307
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 139
Pomysł na tą zapiekankę odgapiłam od siostry która bardzo często ją przygotow...
Odsłon: 252
Składniki
Wymieszać mięso z cebula startą na tarce, jajkami mąką i solą. Dolewać po trochu mleka wszystko dobrze wymieszać. Farsz powinien być twardy aby można go formować w kuleczki. Odłożyć do lodówki na 30 min.
Zagotować wodę z solą w szerokim garnku. Zanurzyć łyżkę w gotującej się wodzie i formować okrągłe niewielkie kuleczki z mięsa. Wkładać je do gotującej się wody ale tylko jeden warstwę i wyciągać i gotować następne. Gotować je na słabym ogniu około 5 minut jedna warstwę po drugiej.
Sos: Obrać i posiekać cebulę w kostkę. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać tłuszcz i dodać curry posiekaną cebulę i starte jabłko. Smażyć około 1 minuty. Dodać mąkę po trochu mieszając cały czas parę minut.
Wlać wodę w której gotowały się kuleczki mięsne. Gotować sos około 5 min. na koniec włożyć kuleczki mięsne posmakować solą i pieprzem. Wlać śmietankę i zagotowac. Sos można przetrzeć przez sito albo zmiksować
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kopytka z młodych ziemniaków
Dania główne
Pyszna karkówka z patelni
Dania główne
Jajka w sosie koperkowym
Dania główne
"Serowy makaron" z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą
Kopytka z młodych ziemniaków
Doskonały przepis dla wszystkich fanów mącznych potraw. Kopytka z młodych zie...
Odsłon: 210
Pyszna karkówka z patelni
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 167