Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki po królewiecku

Klopsiki po królewiecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 8186

Dodano:

Odsłon: 708

Klopsiki po królewiecku (Königsberger Klopse) to danie z Prus Wschodnich, przyrządzane z ugotowanych klopsików w białym sosie z kaparami. Ich nazwa pochodzi od dawnej stolicy Prus - Królewca (Königsberg - dzisiejszy Kaliningrad) Danie legenda, ponieważ jest tak dobre, że smakuje każdej generacji i nadal jest jedną z najsłynniejszych potraw regionalnych w Niemczech.

Składniki

  • 2 cebule
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 600 g cielęciny lub mięsa mielonego pół na pół
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 - 5 filetów z sardeli (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki mąki
  • 8 łyżek śmietany
  • 4 łyżeczki soku z cytryny lub 30 ml białego wina
  • 75 g kaparów (opcjonalnie)
  • 4 łodygi natki pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klopsiki po królewiecku

Przygotowanie

  1. Obrac cebule i pokroic w drobna kostke.
    W duzym garnku zagotowac wodę, dodac troche soli, liscie laurowe i ziele angielskie.
    Mieso mielone wymieszac w misce z bulka tarta, jajkami, pokrojona w drobna kostke cebula, musztarda, sola i pieprzem. Uformowac po 3 klopsiki na osobe mocno sciskajac, aby byly zwarte.
    Ostroznie wlozyc do goracej, ale już nie wrzacej wody na 15 minut. Ugotowane wyjac z wody i odstawic czesc wody na pózniej.

  2. Zrobic zasmazke na sos: stopic maslo w rondelku, dodac make i wymieszac. Rondelek odstawic z kuchni i wlac do zasmazki po lyzce wazowej wody w której gotowalismy klopsy (lyzka na klopsa) i szybko wymieszac trzepaczka, aby nie powstaly grudki. Doprowadzic sos do wrzenia, w razie potrzeby dodac troche wiecej wywaru z gotowania, jesli sos bedzie zbyt gesty.
    Dodac smietane i doprawic sos sokiem z cytryny, pieprzem i sola.

  3. Oryginalny przepis zawiera filety sardeli w klopsikach i male, marynowane kapary w sosie, w mojej potrawie zrezgnowalam z jednego i drugiego.

  4. Podawac posypane siekana pietruszka, z ziemniakami i np. z buraczkami na slodko-kwasno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 28 listopada Naprawdę królewskie klopsiki <3
Kubki smakowe pracują od samego patrzenia na nie :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 listopada Pyszna kompozycja smakowa, musza byc wyborne i zapisuje do zrobienia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń