Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki po królewiecku (Königsberger Klopse) to danie z Prus Wschodnich, przyrządzane z ugotowanych klopsików w białym sosie z kaparami. Ich nazwa pochodzi od dawnej stolicy Prus - Królewca (Königsberg - dzisiejszy Kaliningrad) Danie legenda, ponieważ jest tak dobre, że smakuje każdej generacji i nadal jest jedną z najsłynniejszych potraw regionalnych w Niemczech.
Polecam.
Odsłon: 797
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Polecam.
Odsłon: 797
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Składniki
Obrac cebule i pokroic w drobna kostke. W duzym garnku zagotowac wodę, dodac troche soli, liscie laurowe i ziele angielskie. Mieso mielone wymieszac w misce z bulka tarta, jajkami, pokrojona w drobna kostke cebula, musztarda, sola i pieprzem. Uformowac po 3 klopsiki na osobe mocno sciskajac, aby byly zwarte. Ostroznie wlozyc do goracej, ale już nie wrzacej wody na 15 minut. Ugotowane wyjac z wody i odstawic czesc wody na pózniej.
Zrobic zasmazke na sos: stopic maslo w rondelku, dodac make i wymieszac. Rondelek odstawic z kuchni i wlac do zasmazki po lyzce wazowej wody w której gotowalismy klopsy (lyzka na klopsa) i szybko wymieszac trzepaczka, aby nie powstaly grudki. Doprowadzic sos do wrzenia, w razie potrzeby dodac troche wiecej wywaru z gotowania, jesli sos bedzie zbyt gesty. Dodac smietane i doprawic sos sokiem z cytryny, pieprzem i sola.
Oryginalny przepis zawiera filety sardeli w klopsikach i male, marynowane kapary w sosie, w mojej potrawie zrezgnowalam z jednego i drugiego.
Podawac posypane siekana pietruszka, z ziemniakami i np. z buraczkami na slodko-kwasno.