Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z sosem carbonara to jedno z najpopularniejszych dań włoskiej kuchni. A gdyby tak połączyć je ze swojskimi klopsikami? Możesz z powodzeniem użyć ich zamiast boczku (a właściwie pancetty), który występuje w oryginalnym przepisie. Klopsiki w sosie carbonara to równie smakowity wariant tej potrawy!
Składniki
Zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach. Wbij do miski 2 jajka. Rozkłóć i połącz z parmezanem. Dodaj zioła prowansalskie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj składniki widelcem na jednolity sos.
Obierz cebulę. Zmiel razem z mięsem przez sitko o średnich oczkach. Namocz bułkę w mleku. Odciśnij jego nadmiar i dodaj bułkę do mięsa mielonego. Wbij do niego także 1 jajko. Wymieszaj dłonią na jednolitą masę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wytop na patelni pokrojoną w kostkę słoninę. Podziel masę mięsną na niewielkie, równe porcje i uformuj z nich okrągłe pulpeciki. Obtocz je w mące i obsmaż po każdej ze stron na słoninie.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i dołóż na patelnię z klopsikami. Wymieszaj z wytopionym tłuszczem i smaż przez chwilę.
Wyłącz palnik. Na rozgrzaną patelnię wylej sos jajeczny i dokładnie wymieszaj z makaronem z klopsikami. Gdy sos zacznie się ścinać, od razu przełóż danie na talerze.