Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki w sosie cebulowym to prosty i pyszny przepis na obiad, który przygotujesz na jednej patelni. Wszyscy uwielbiają klopsiki, a delikatny i lekko słodki smak cebuli dodatkowo podkręca ten smak. Danie świetnie sprawdzi się także w tygodniu, kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wystarczy 30 minut, by podać pełnowartościowy i smaczny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim – dorosłym i dzieciom.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4924
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4924
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Przygotuj klopsiki. W misce wymieszaj wołowinę, bułkę tartą, jajko, mleko, sos Worcestershire i przyprawy. Mieszaj do połączenia składników. Uformuj klopsiki o średnicy ok. 2-3 cm. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż klopsiki na złoty kolor ze wszystkich stron. Zdejmij je i odłóż na talerz.
Przygotuj sos. Cebule obierz i pokrój w piórka. Na tę samą patelnię z pozostałym tłuszczem włóż pokrojoną cebulę. Podsyp ją mąką, po jednej łyżce, mieszając po każdej. Powoli wlewaj bulion, sos Worcestershire i wodę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do małego. Włóż klopsiki z powrotem na patelnię i gotuj do zgęstnienia sosu przez ok. 10-15 minut. Jeśli to konieczne możesz podlać danie odrobiną wody.
Dopraw sos do smaku. Klopsiki w sosie cebulowym podawaj na ciepło z dodatkiem skrobiowym – ziemniakami, frytkami lub kaszą.