Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grzybowy w pełni, więc warto korzystać z przepisów na apetyczne dania z darów lasu. Jeśli uwielbiasz mięsne potrawy, przygotuj klopsiki w sosie grzybowym z piekarnika. Podaj je z kaszą lub ziemniakami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5304
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12787
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5304
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12787
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Składniki
Oczyść grzyby i pokrój je na plasterki. Posiekaj drobno cebulę.
Rozgrzej na patelni masło podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj na patelnię grzyby. Wysmaż je do miękkości. Pod koniec smażenia posól grzyby do smaku i dodaj tymianek.
Wlej na patelnię gorący bulion. Duś grzyby w bulionie na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Pod koniec dopraw pieprzem, ewentualnie także solą. Jeśli chcesz zagęścić sos, połącz mąkę z niewielką ilością zimnej wody i dodaj na patelnię. Wymieszaj tak, by równomiernie rozprowadzić mąkę w sosie.
Połącz w misce mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko i majeranek. Wyrób wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie, kuliste klopsiki. Obtocz je w mące. Obsmaż krótko na niewielkiej ilości oleju.
Usmażone klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem grzybowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 25 minut (bez przykrycia).