Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki w sosie jabłkowym, czyli słodkawym, to danie typowe dla kuchni szwedzkiej. Koniecznie wypróbuj tego zaskakującego połączenia!
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 958
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3099
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 958
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3099
Składniki
Posiekaj drobno natkę pietruszki. Odłóż łyżkę do dekoracji.
Namocz bułkę w niewielkiej ilości wody lub mleka. Odciśnij i dodaj do mięsa mielonego. Wbij w całości jajko, wsyp posiekaną pietruszkę. Wymieszaj na jednolitą masę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel na małe porcje i uformuj z nich niewielkie kulki.
Obtocz mięsne kulki w mące i usmaż na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor (podczas smażenia obracaj tak, by zarumieniły się z każdej strony). Gotowe klopsiki przełóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Pokrój drobno cebulę. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż cebulę na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj jabłka. Smaż przez chwilę, po czym wlej na patelnię miód. Poczekaj, aż jabłka się lekko skarmelizują. Wlej część wina. Duś jabłka z cebulą, co pewien czas dolewając wino.
Gdy jabłka zaczną się rozpadać, wlej na patelnię bulion i duś nadal, redukując sos do konsystencji rzadkiej śmietany. Pod koniec zbleduj sos (nie całkiem, nie powinien mieć zupełnie gładkiej konsystencji), dodaj słodką śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Włóż na patelnię klopsiki i podgrzej je w sosie. Podawaj oprószone natką pietruszki – z ryżem, makaronem albo kawałkiem pieczywa.