Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki w sosie jabłkowym, czyli słodkawym, to danie typowe dla kuchni szwedzkiej. Koniecznie wypróbuj tego zaskakującego połączenia!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74347
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74347
Składniki
Posiekaj drobno natkę pietruszki. Odłóż łyżkę do dekoracji.
Namocz bułkę w niewielkiej ilości wody lub mleka. Odciśnij i dodaj do mięsa mielonego. Wbij w całości jajko, wsyp posiekaną pietruszkę. Wymieszaj na jednolitą masę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel na małe porcje i uformuj z nich niewielkie kulki.
Obtocz mięsne kulki w mące i usmaż na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor (podczas smażenia obracaj tak, by zarumieniły się z każdej strony). Gotowe klopsiki przełóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Pokrój drobno cebulę. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż cebulę na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj jabłka. Smaż przez chwilę, po czym wlej na patelnię miód. Poczekaj, aż jabłka się lekko skarmelizują. Wlej część wina. Duś jabłka z cebulą, co pewien czas dolewając wino.
Gdy jabłka zaczną się rozpadać, wlej na patelnię bulion i duś nadal, redukując sos do konsystencji rzadkiej śmietany. Pod koniec zbleduj sos (nie całkiem, nie powinien mieć zupełnie gładkiej konsystencji), dodaj słodką śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Włóż na patelnię klopsiki i podgrzej je w sosie. Podawaj oprószone natką pietruszki – z ryżem, makaronem albo kawałkiem pieczywa.