Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym

Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 2062

Dodano:

Odsłon: 2198

Pyszne mięsne klopsiki w sosie śmietankowym z dodatkiem koperku.Do sosu użyłam bazy do sosu jasnego marki ŁOWICZ.Sosik wyszedł gęsty,kremowy i bardzo smaczny.

Składniki

  • 600-700g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3/4 szklanki wody
  • sól pieprz
  • koperek świeży
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 słoiczek sosu jasnego ŁOWICZ
  • olej do podsmażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli mamy łopatkę w kawałku to mielimy ją.Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę mannę,doprawiamy solą i pieprzem.
    Z mięsnej masy formujemy kuleczki-wielkość jak to lubi.Następnie mięsne kuleczki obsmażamy na oleju lub oliwie,aż zmienią kolor.
    Później dodajemy wodę i koperek i dusimy ok.10 min.pod przykryciem.
    Następnie wlewamy nasz sosik od Łowicza,mieszamy i dusimy jeszcze ok.15-20 min.Do szklanki wlewamy 3-4 łyżki sosu dodajemy śmietanę mieszamy i wlewamy do naszego sosu.Mieszamy,zostawiamy do zagotowania.Odstawiamy.Możemy jeszcze doprawić według uznania.
    W osobnym garnku gotujemy makaron.U mnie były to świderki
    Polecam serdecznie to danie.Szczególnie z użyciem sosów uniwersalnych firmy Łowicz.
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń