Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na klopsiki wołowe zawsze jeździłam z moją rodzinką do naszej ulubionej restauracji, ale ostatnio dzieciaki trochę chorowały, a z racji, że już od dawna miałam na nie apetyt, postanowiłam zrobić je sama. Jak na pierwszy raz myślę, że wyszły nawet fajnie, chociaż chyba ciut za długo trzymałam je na dużym ogniu. Następnym razem będą jeszcze lepsze :)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Składniki
Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 15-20 min, obracając co jakiś czas. Warto zmniejszyć ogień. Jak ktoś lubi z wytopionego tłuszczu można zrobić sos. Wyciągamy klopsiki i kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy łyżkę maki pszennej, chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy wody (ilość wedle uznania), jednocześnie mocno mieszając. W razie potrzeby doprawić.
Klopsiki wspaniale komponują się ze słodką żurawiną. Smacznego !!!