Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na klopsiki wołowe zawsze jeździłam z moją rodzinką do naszej ulubionej restauracji, ale ostatnio dzieciaki trochę chorowały, a z racji, że już od dawna miałam na nie apetyt, postanowiłam zrobić je sama. Jak na pierwszy raz myślę, że wyszły nawet fajnie, chociaż chyba ciut za długo trzymałam je na dużym ogniu. Następnym razem będą jeszcze lepsze :)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 746
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 746
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Składniki
Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 15-20 min, obracając co jakiś czas. Warto zmniejszyć ogień. Jak ktoś lubi z wytopionego tłuszczu można zrobić sos. Wyciągamy klopsiki i kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy łyżkę maki pszennej, chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy wody (ilość wedle uznania), jednocześnie mocno mieszając. W razie potrzeby doprawić.
Klopsiki wspaniale komponują się ze słodką żurawiną. Smacznego !!!