Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z indyka z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti

Klopsiki z indyka z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 18257

Dodano:

Odsłon: 313

Genialny przepis na podanie klopsików w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. Sos bardzo aromatyczny, a klopsiki mięciutkie i bardzo soczyste.

Składniki

  • Klopsiki:
  • 450 mięsa mielonego z indyka
  • 2 kromki chleba bez skórki
  • 25 g startego parmezanu
  • 50 g startej na drobnych oczkach marchewki
  • 50 g drobno pokrojonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki (ja dałam bez bo by moja Julcia nie zjadła)
  • Sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 puszki krajanych pomidorów w sosie
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 10 listków bazyli
  • Ponadto:
  • 450 g makaronu spaghetti (powinien być razowy)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • liście rukoli
  • orzechy włoskie
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klopsiki z indyka z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti

Przygotowanie

  1. Chleb wrzucamy do robota i miksujemy. Do miski wrzucamy mięso mielone, a następnie dodajemy starty parmezan, startą marchew, poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko, tymianek sól i pieprz oraz zmielony chleb. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Z mięsnej masy za pomocą łyżki formujemy klopsiki. Ja klopsiki piekłam na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy przez około 25-30 minut. Klopsiki po upieczeniu powinny mieć ładny brązowy kolor. W czasie kiedy klopsiki się pieką, robimy sos. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na który wykładamy posiekaną drobno cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej posiekany czosnek i smaży razem przez około 1 minutę. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Po piętnastu minutach z sosu wyjmujemy, gałązkę rozmarynu i wrzucamy posiekane listki bazylii. Mieszamy i dorzucamy upieczone klopsiki. Wszystko mieszamy i gotujemy dalej tak przez 5 minut. Na końcu dodajemy ugotowany makaron spaghetti. Wszystko mieszamy. Na talerz wykładamy liście rukoli razem z orzechami włoskimi i kawałkami parmezanu. Na sałatkę wykładamy makaron z klopsikami. Makaron posypujemy parmezanem i przyozdabiamy liśćmi bazylii. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń