Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialny przepis na podanie klopsików w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. Sos bardzo aromatyczny, a klopsiki mięciutkie i bardzo soczyste.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Chleb wrzucamy do robota i miksujemy. Do miski wrzucamy mięso mielone, a następnie dodajemy starty parmezan, startą marchew, poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko, tymianek sól i pieprz oraz zmielony chleb. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Z mięsnej masy za pomocą łyżki formujemy klopsiki. Ja klopsiki piekłam na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy przez około 25-30 minut. Klopsiki po upieczeniu powinny mieć ładny brązowy kolor. W czasie kiedy klopsiki się pieką, robimy sos. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na który wykładamy posiekaną drobno cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej posiekany czosnek i smaży razem przez około 1 minutę. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Po piętnastu minutach z sosu wyjmujemy, gałązkę rozmarynu i wrzucamy posiekane listki bazylii. Mieszamy i dorzucamy upieczone klopsiki. Wszystko mieszamy i gotujemy dalej tak przez 5 minut. Na końcu dodajemy ugotowany makaron spaghetti. Wszystko mieszamy. Na talerz wykładamy liście rukoli razem z orzechami włoskimi i kawałkami parmezanu. Na sałatkę wykładamy makaron z klopsikami. Makaron posypujemy parmezanem i przyozdabiamy liśćmi bazylii. Smacznego !!!