Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z karpia w pikantnym sosie.

Klopsiki z karpia w pikantnym sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2625 Ocena: 20836

Dodano:

Odsłon: 740

Smaczne klopsiki na drugie danie.

Składniki

  • karp 40 dag
  • bułka czerstwa 1 szt
  • Jajo kurze 1 szt
  • białko jaja kurzego 1 szt
  • Natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • wywar warzywny 1,5 szklanki
  • Liść laurowy 1 szt
  • Składniki na sos:
  • Masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • Mleko 3/4 szklanki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • Ketchup 1 łyżka
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • papryka ostra mielona 1 szczypta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klopsiki z karpia w pikantnym sosie.

Przygotowanie

  1. Wykonanie sosu:
    Masło rozcieramy z mąką na patelni, rozprowadzamy mlekiem i wywarem około ¾ szklanki i doprawiamy do smaku przyprawami. Klopsiki włożyć do sosu, chwilę podgotować i podawać do obiadu np.: z ryżem lub kaszą.


    Wykonanie:
    Karpia dokładnie oczyścić, wyfiletować i pokroić. Następnie zmielić w maszynce dwa razy z czerstwą bułką. Dodać jajko z białkiem, przyprawy, zieleninę i dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Formować kulki wielkości jajka.

  2. Kłaść do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń