Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie klopsiki z mięsa mielonego i warzyw w pachnącym wiosennym ogrodem sosem
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 55
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 55
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Przepis zaispirowany mielonymi inaczej SłodkoSłodkiej83 :) Cukinie myjemy i trzemy ta tarce (grybe oczka), lekko solimy i odstawiamy na 10 minut - najlepiej na sitku. Po 10 minutach odciskamy mocno, aby jak najmniej wody trafiło do klopsów. Marchew trzemy na małych oczkach i mieszamy z cukinią i mięsem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy: pieprz, curry, pieprz ziołowy, chilli, papryki w proszku.
Mokrymi rękami formujemy klopsy. Z tej porcji wyszło mi 16 sztuk.
Na odrobinie oleju podsmażamy 2 cebule pokrojone w wiórka. Kiedy się zrumieni zdejmujemy z patelni.
Klopsiki przesmażamy na odrobinie oleju z obu stron. Zalewamy bulionem (ewentualnie wodą z zielem angielskim i liściem laurowym). Dolewamy wody, aby klopsy były przykryte. Dodajemy przesmażoną cebulę i gotujemy chwilę. Doprawiamy pieprzem i papryką słodką. Dodajemy koper. Sos zagęszczamy mąką. (Mąkę mieszamy w pół szklanki wody i powoli dodajemy do sosu.
Klopsiki świetnie smakują z kaszą gryczaną.
Pyszna jest też wersja pomidorowa. Zamiast kopru i mąki dodałam do sosu kwaśno korzenny przecier pomidorowy z mojego przepisu oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego A tu przpis na przecier: https://smaker.pl/przepis-kwasno-korzenny-domowy-przecier-pomidorowy,165785,sprytnachochla.html