Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy mięsno-warzywne w sosie koperkowym

Klopsy mięsno-warzywne w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1046

Dodano:

Odsłon: 2353

Lekkie klopsiki z mięsa mielonego i warzyw w pachnącym wiosennym ogrodem sosem

Składniki

  • Mięso mielone - 400g (u mnie drobiowe, ale może być inne)
  • Cukinia - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Jajko - 1 szt
  • Bułka tarta - 25g
  • Koper - 3 duże łyżki
  • Mąka - 1łyżka
  • Bulion - 2 szklanki
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra,
  • chilli, curry
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis zaispirowany mielonymi inaczej SłodkoSłodkiej83 :)

    Cukinie myjemy i trzemy ta tarce (grybe oczka), lekko solimy i odstawiamy na 10 minut - najlepiej na sitku. Po 10 minutach odciskamy mocno, aby jak najmniej wody trafiło do klopsów. Marchew trzemy na małych oczkach i mieszamy z cukinią i mięsem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy: pieprz, curry, pieprz ziołowy, chilli, papryki w proszku.

  2. Mokrymi rękami formujemy klopsy. Z tej porcji wyszło mi 16 sztuk.

  3. Na odrobinie oleju podsmażamy 2 cebule pokrojone w wiórka. Kiedy się zrumieni zdejmujemy z patelni.

  4. Klopsiki przesmażamy na odrobinie oleju z obu stron. Zalewamy bulionem (ewentualnie wodą z zielem angielskim i liściem laurowym). Dolewamy wody, aby klopsy były przykryte. Dodajemy przesmażoną cebulę i gotujemy chwilę.

    Doprawiamy pieprzem i papryką słodką. Dodajemy koper. Sos zagęszczamy mąką. (Mąkę mieszamy w pół szklanki wody i powoli dodajemy do sosu.

  5. Klopsiki świetnie smakują z kaszą gryczaną.

  6. Pyszna jest też wersja pomidorowa. Zamiast kopru i mąki dodałam do sosu kwaśno korzenny przecier pomidorowy z mojego przepisu oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego

    A tu przpis na przecier: https://smaker.pl/przepis-kwasno-korzenny-domowy-przecier-pomidorowy,165785,sprytnachochla.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń