Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy w sosie pietruszkowym z ziemniakami.

Klopsy w sosie pietruszkowym z ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 542

Klopsy w sosie pietruszkowym podane z ziemniakami i sałatą lodową.

Składniki

  • mięso wieprzowe mielone z cebulą i czosnkiem 20 dag
  • ziemniaki 4 szt.
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • Natka pietruszki
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30 % do zabielenia sosu
  • woda 750 ml
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy 750 ml wody z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim . Gotujemy do momentu miękkości włoszczyzny.

  2. W między czasie z mięsa formujemy 2 klopsy.

  3. Dodajemy klopsy do gotującego się bulionu oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy aż klopsy wypłyną na wierzch.

  4. Zagęszczamy sos i zabielamy śmietaną.

  5. W między czasie gotujemy ziemniaki.

  6. Klopsy podajemy z ziemniakami i sałatą lodową ze śmietaną.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń