Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję bardzo smaczne klopsy mięsne w sosie zrobionym z kiszonych pomidorów z ziemniakami i korniszonem :)
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 101
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1032
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 101
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1032
Składniki
Z wyrobionego z przyprawami, jajkiem i bułką tartą mięsa mielonego, formujemy klopsiki i układamy na talerzu.
W między czasie gotujemy wywar warzywny w którym ugotujemy klopsiki i zrobimy sos. W dwóch litrach wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku, suszonej włoszczyzny i przyprawionej do smaku wodzie gotujemy wywar.
Do gotującego się wywaru wkładamy przygotowane klopsiki.
Gotujemy 5 minut od czasu wypłynięcia ich na wierzch.
Ugotowane klopsiki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Z wywaru robimy sos. Do gotującego się wywaru dajemy mus (przecier z kiszonych pomidorów).
Wlewamy stopniowo rozpuszczone w pół szklanki zimnej wody skrobia ziemniaczane, cały czas mieszamy. Zagęszczony sos próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, oraz zabielamy śmietaną.
Chwilę gotujemy, podczas gotowania wkładamy ugotowane klopsiki i po włożeniu wszystkich do sosu gotujemy przez około 5 minut. Kończymy gotowanie.
Podczas gotowania sosu gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlewamy wodę.
Ugotowane ziemniaki układamy na talerze, układamy również klopsiki, polewamy sosem i dodajemy marynowane ogóreczki. Smacznego :)