Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy w sosie z kiszonych pomidorów, ziemniaki, ogórek.

Klopsy w sosie z kiszonych pomidorów, ziemniaki, ogórek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1473 Ocena: 19379

Dodano:

Odsłon: 335

Proponuję bardzo smaczne klopsy mięsne w sosie zrobionym z kiszonych pomidorów z ziemniakami i korniszonem :)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 80 dag
  • bułka tarta pół szklanki
  • jajko kurze 1 szt.
  • cebula połowa startej na pulpę
  • ziemniaki 8 szt.
  • marynowane ogórki 4-6 szt.
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • lubczyk mrożony
  • por kilka plasterków
  • liść laurowy 3 listki
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • sól 1 mała łyżeczka
  • pieprz czarny pół małej łyżeczki
  • pieprz ziołowy pół małej łyżeczki
  • majeranek garść lub 2 łyżki
  • mus z kiszonych pomidorów 4 stołowe łyżki
  • skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu 3 małe łyżeczki
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • śmietana 30% do zabielenia sosu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z wyrobionego z przyprawami, jajkiem i bułką tartą mięsa mielonego, formujemy klopsiki i układamy na talerzu.

  2. W między czasie gotujemy wywar warzywny w którym ugotujemy klopsiki i zrobimy sos. W dwóch litrach wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku, suszonej włoszczyzny i przyprawionej do smaku wodzie gotujemy wywar.

  3. Do gotującego się wywaru wkładamy przygotowane klopsiki.

  4. Gotujemy 5 minut od czasu wypłynięcia ich na wierzch.

  5. Ugotowane klopsiki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

  6. Z wywaru robimy sos. Do gotującego się wywaru dajemy mus (przecier z kiszonych pomidorów).

  7. Wlewamy stopniowo rozpuszczone w pół szklanki zimnej wody skrobia ziemniaczane, cały czas mieszamy. Zagęszczony sos próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, oraz zabielamy śmietaną.

  8. Chwilę gotujemy, podczas gotowania wkładamy ugotowane klopsiki i po włożeniu wszystkich do sosu gotujemy przez około 5 minut. Kończymy gotowanie.

  9. Podczas gotowania sosu gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlewamy wodę.

  10. Ugotowane ziemniaki układamy na talerze, układamy również klopsiki, polewamy sosem i dodajemy marynowane ogóreczki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń