Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, lekkostrawne klopsy dla tych, co wiedzą, co to dobry beszamel.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2487
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3413
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1491
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2195
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2487
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3413
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1491
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2195
Składniki
Do mięsa dodać namoczoną i lekko odciśniętą bułeczkę, jajko, sól i pieprz. Dobrze wyrobić drewnianą łyżką lub nawet zmiksować. Zwilżyć ręce wodą i formować dość duże, kuliste klopsy, obtaczać je w mące, kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć.
Sos: w rondlu rozgrzać masło z mąką, nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem, a potem wlać wywar (rosół). Dodać koperek, sól i gałkę. Gotować na słabym ogniu ok. 8 min, często mieszając.
Na koniec do sosu włóż klopsy i duś 15 min.