Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsy podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub marynowanym, polane sosem pomidorowym.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 34
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 34
Składniki
Wykonanie farszu: Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami. szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm karczek przepuszczamy przez sito 10 mm podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Z przygotowanego farszu formujemy klopsy.
Wykonanie sosu i dania: Do garnczka wlewamy litr wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pastę rosołową i suszoną włoszczyznę.
Zagotowujemy, dodajemy zrobione klopsy i gotujemy do momentu wypłynięcia klopsów do góry.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy paprykę i dalej gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, koper i koncentrat pomidorowy, mieszamy.
Po kilku minutowym gotowaniu zagęszczamy i zabielamy sos.
W między czasie gotujemy ziemniaki.
Klopsy podajemy z ziemniakami, polane sosem oraz z marynowanym lub kiszonym ogórkiem. Smacznego!!!