Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy z farszu białej kiełbasy w sosie pomidorowym.

Klopsy z farszu białej kiełbasy w sosie pomidorowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1471 Ocena: 19321

Dodano:

Odsłon: 454

Klopsy podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub marynowanym, polane sosem pomidorowym.

Składniki

  • farsz z białej kiełbasy 50 dag
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 6-8 szt.
  • sos sojowy 1 łyżka
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • śmietana 30% do zabielenia sosu
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Składniki na klopsy z farszu białej kiełbasy (50 dag):
  • szynka wieprzowa 20 dag
  • karczek 10 dag
  • podgardle 10 dag
  • wołowina 10 dag
  • sól kuchenna 9 g
  • pieprz czarny 1 g
  • majeranek 2 g
  • czosnek 1 ząbek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

    szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm
    karczek przepuszczamy przez sito 10 mm
    podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm
    wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm

    Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

  2. Z przygotowanego farszu formujemy klopsy.

  3. Wykonanie sosu i dania:

    Do garnczka wlewamy litr wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pastę rosołową i suszoną włoszczyznę.

  4. Zagotowujemy, dodajemy zrobione klopsy i gotujemy do momentu wypłynięcia klopsów do góry.

  5. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy paprykę i dalej gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.

  6. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, koper i koncentrat pomidorowy, mieszamy.

  7. Po kilku minutowym gotowaniu zagęszczamy i zabielamy sos.

  8. W między czasie gotujemy ziemniaki.

  9. Klopsy podajemy z ziemniakami, polane sosem oraz z marynowanym lub kiszonym ogórkiem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń