Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluseczki dyniowe z tego przepisu wychodzą delikatne, puszyste i pełne smaku. Wykonane z pieczonej dyni, kalafiora i serka ricotta mają kremową konsystencję, która rozpływa się w ustach. Możesz je zaserwować w wersji wegetariańskiej – polewając rozpuszczonym masłem lub posypać chrupiącym boczkiem – tę wersję zdecydowanie pokochają mięsożercy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1834
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4690
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1834
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4690
Składniki
Dynię obierz, usuń nasiona, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut. Następnie przepuść dynię przez praskę do ziemniaków.
Kalafior podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut, aż będzie miękki. Następnie odsącz na durszlaku, przełóż na ręcznik papierowy do osuszenia i zmiksuj blenderem na gładkie puree.
Do miski włóż puree z dyni i kalafiora, wbij jajko, dodaj drobno starty parmezan, sól i odciśniętą ricottę. Na koniec dosyp mąkę i zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dosyp jeszcze 2-3 łyżki mąki. Z ciasta odrywaj fragmenty, formuj w wałek i odcinaj kawałki przypominające kopytka.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą i partiami wrzucaj dyniowe kluseczki. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową i układaj na tacę lub półmisek.
Aby przygotować mięsne wykończenie pokrój wędzony boczek w kostkę i podsmaż na patelni, aby stał się rumiany. Dorzuć odrobinę tymianku i szałwii, aby potrawa stała się bardziej aromatyczna.
Ugotowane kluseczki dyniowe wykładaj na talerze, polej rozpuszczonym masłem lub dodaj podsmażony boczek i posyp świeżymi ziołami.