Dzisiejsze danie "Zaru Soba Noodles" - Kluseczki Zaru - (w sam raz na tak upalny dzień) bo serwowane na zimno właśnie (Skład kluseczki Zaru Soba plus (opcjonalnie) warzywa z dodatkiem gotowanego mięsiwa plus sos ZARU czyli Bulion Dashi , soja sos, przyprawa w płynie Mirin i odrobna Sake Danie dedykowane pamięci wielkiemu twórcy Manga - 60 letniemu Kazuki Takahashi, ktory zginął niedawno podczas nurkowania .. Tworzył on między innymi serię YU- GI - OH !
Kluseczki Zaru / Zaru Soba Noodles na zimno
Składniki
- 1 opakowanie kluseczek gryczanych (Zaru Soba)
- Woda do gotowania
- 1/2 Literatki Sake (Opcjonalnie wino z nieśplika japońskiego lub inne)
- 1/2 Literatki sosu sojowego
- 1/2 Literatki Przyprawy Mirin
- (Opcjonalnie warzywa typu soja, groszek cukrowy, rzodkiewki, daikon, ziele Mitsuby itp..)
- Szczypta płatków bonito (opcjonalnie dashi w proszku)
- 1 kawałek suszonych glonów morskich
Składniki
- 1 opakowanie kluseczek gryczanych (Zaru Soba)
- Woda do gotowania
- 1/2 Literatki Sake (Opcjonalnie wino z nieśplika japońskiego lub inne)
- 1/2 Literatki sosu sojowego
- 1/2 Literatki Przyprawy Mirin
- (Opcjonalnie warzywa typu soja, groszek cukrowy, rzodkiewki, daikon, ziele Mitsuby itp..)
- Szczypta płatków bonito (opcjonalnie dashi w proszku)
- 1 kawałek suszonych glonów morskich

Etapy przygotowania
Do rondla wlewamy sake i zagotowujemy , dodajemy sos sojowy , przyprawę mirin i wrzucamy dashi puder i bonito płatki wraz z kawałkiem glonu morskiego Kombu. Kluseczki w międzyczasie wrzucamy do wrzątku i gotujemy , mieszając. Po ugotowaniu płuczemy pod zimną , bierzącą wodą i nakładamy na talerz. Całość zalewamy słchodzonym sosem wcześniej przygotowanym i dodajemy warzywa sezonowe / surowe. Danie to jako jedno z niewielu dań typu "Noodles" jest podawane na zimno

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 731

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3948
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 731

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3948



Składniki
- 1 opakowanie kluseczek gryczanych (Zaru Soba)
- Woda do gotowania
- 1/2 Literatki Sake (Opcjonalnie wino z nieśplika japońskiego lub inne)
- 1/2 Literatki sosu sojowego
- 1/2 Literatki Przyprawy Mirin
- (Opcjonalnie warzywa typu soja, groszek cukrowy, rzodkiewki, daikon, ziele Mitsuby itp..)
- Szczypta płatków bonito (opcjonalnie dashi w proszku)
- 1 kawałek suszonych glonów morskich
Do rondla wlewamy sake i zagotowujemy , dodajemy sos sojowy , przyprawę mirin i wrzucamy dashi puder i bonito płatki wraz z kawałkiem glonu morskiego Kombu. Kluseczki w międzyczasie wrzucamy do wrzątku i gotujemy , mieszając. Po ugotowaniu płuczemy pod zimną , bierzącą wodą i nakładamy na talerz. Całość zalewamy słchodzonym sosem wcześniej przygotowanym i dodajemy warzywa sezonowe / surowe. Danie to jako jedno z niewielu dań typu "Noodles" jest podawane na zimno
Smakowite jedzonko.;)