Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazw na tę potrawę jest wiele. W zależności od regionu mówi się na nie np. pampuchy, poznańskie pyzy lub parowańce. Mięciutkie kluski przygotowane z ciasta drożdżowego. W tym przepisie z dodatkiem cukru.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
150 g mąki przesiać do naczynia. Mleko podgrzać i wkruszyć do niego drożdże. Dodać łyżeczkę cukru, wymieszać. Dodać do mąki, wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ważne, żeby w kuchni nie było przeciągu, żeby nie przewiało nam ciasta. :)
W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka z cukrem, pozostałą mąkę oraz roztopione masło. Ciasto porządnie wyrobić. Ja użyłam robota kuchennego. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie ciasto lekko rozwałkować na grubość ok 2 cm i wyciąć krążki. Pozostawić je pod ściereczką, żeby podrosły.
W garnku zagotować wodę. Włożyć perforowaną wkładkę. Uważać, żeby woda nie dotykała wkładki. Nakładać po kilka klusek. Gotować przez minimum 10 minut.
Kluski podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)