Nazw na tę potrawę jest wiele. W zależności od regionu mówi się na nie np. pampuchy, poznańskie pyzy lub parowańce. Mięciutkie kluski przygotowane z ciasta drożdżowego. W tym przepisie z dodatkiem cukru.
kluski drożdżowe gotowane na parze (poznańskie pyzy)
Składniki
- 400 g mąki pszennej + do podsypania stolnicy
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
Składniki
- 400 g mąki pszennej + do podsypania stolnicy
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli

Etapy przygotowania
150 g mąki przesiać do naczynia. Mleko podgrzać i wkruszyć do niego drożdże. Dodać łyżeczkę cukru, wymieszać. Dodać do mąki, wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ważne, żeby w kuchni nie było przeciągu, żeby nie przewiało nam ciasta. :)
W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka z cukrem, pozostałą mąkę oraz roztopione masło. Ciasto porządnie wyrobić. Ja użyłam robota kuchennego. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie ciasto lekko rozwałkować na grubość ok 2 cm i wyciąć krążki. Pozostawić je pod ściereczką, żeby podrosły.
W garnku zagotować wodę. Włożyć perforowaną wkładkę. Uważać, żeby woda nie dotykała wkładki. Nakładać po kilka klusek. Gotować przez minimum 10 minut.
Kluski podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1205

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1318
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 194
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1205

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1318
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 194


Składniki
- 400 g mąki pszennej + do podsypania stolnicy
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
150 g mąki przesiać do naczynia. Mleko podgrzać i wkruszyć do niego drożdże. Dodać łyżeczkę cukru, wymieszać. Dodać do mąki, wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ważne, żeby w kuchni nie było przeciągu, żeby nie przewiało nam ciasta. :)
W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka z cukrem, pozostałą mąkę oraz roztopione masło. Ciasto porządnie wyrobić. Ja użyłam robota kuchennego. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie ciasto lekko rozwałkować na grubość ok 2 cm i wyciąć krążki. Pozostawić je pod ściereczką, żeby podrosły.
W garnku zagotować wodę. Włożyć perforowaną wkładkę. Uważać, żeby woda nie dotykała wkładki. Nakładać po kilka klusek. Gotować przez minimum 10 minut.
Kluski podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)