Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, mięciutkie kluski dyniowe z dodatkiem i parmezanu są przyjemnie kremowe, a chrupiąca okrasa z boczku i czosnku nadaje im wyrazistości. To świetna alternatywa dla klasycznych kopytek czy klusek śląskich – bardziej kolorowa, lżejsza i idealnie wpisująca się w sezon dyniowy. Doskonałe jako sycący obiad lub ciekawy dodatek do mięs i gulaszy.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1042
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 966
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12861
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1042
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 966
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12861
Składniki
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i odstaw do delikatnego ostudzenia. Wtedy rozgnieć je tłuczkiem albo przeciśnij przez praskę.
Do miski przełóż puree z dyni, przeciśnięte ziemniaki, jajko, parmezan oraz mąkę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zagnieć miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsyp mąką).
Ciasto podziel na 3-4 porcje i uformuj wałeczki na podsypanym mąką blacie. Pokrój na małe kluski i lekko spłaszcz.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kluski partiami i gotuj minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową i odstaw.
Czosnek obierz i posiekaj. Boczek pokrój na mniejsze części i podsmaż na oliwie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę aż całość będzie rumiana i aromatyczna. Dołóż teraz przygotowane wcześniej kluski i całość dobrze zamieszaj.
Ułóż kluski dyniowe na talerzu i posyp natką pietruszki.