Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dokładniej kluski ziemniaczano-dyniowe z dziurką. Trwa właśnie sezon na dynię, trzeba korzystać z dorodnych owoców i warzyw pełnych witamin. Proponujemy więc wyśmienite kluski z dziurką, które można serwować z masełkiem, na słodko lub z sosem pieczeniowym. Co kto lubi.
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 77
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 441
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 200
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 77
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 441
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 200
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy posolone do miękkości. Dobrze odcedzamy i odparowujemy, aby nie były wodniste. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków na pulpę. Dynię(u nas wyszła 1/2 dyni hokkaido, ale można wziąć dynię zwyczajną) obieramy ze skórki, wydrążamy środek i sam miąższ kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię, podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy pokrywą. Dusimy dynię, aż zmięknie. Następnie odkrywamy patelnię i mieszając od czasu do czasu, odparowujemy jak najwięcej wody, aby pulpa dyniowa była w miarę gęsta.
Na koniec rozdrabniamy dynię blenderem.
Przekładamy dynię i ziemniaki do dużej miski. Dodajemy jajko, obie mąki i szczyptę soli. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i klei się nam do rąk, podsypujemy je mąką pszenną. Działamy tak do momentu, aż ciasto będzie zwarte, ale mięciutkie, żeby kluski nie były za twarde. Kulamy kluski w dłoniach dobrze maczanych w mące i odkładamy na blat podsypany mąką.
W międzyczasie nastawiamy garnek z dużą ilością wody. Gotującą się wodę solimy. Wrzucamy na nią kluski partiami. U nas wyszły dwie partie klusek. Mieszamy ostrożnie, aby nie przywarły do dna i od wypłynięcia na wierzch, gotujemy je na zmniejszonym ogniu około 5 minut.
Gotowe kluski odcedzamy, wykładamy na talerze i polewamy masełkiem
lub sosem pieczeniowym.
Nasze rady: Dynia i ziemniaki gotują się w podobnym czasie, tj. około 20 minut. Najważniejsze, aby obie masy dobrze odparować, wtedy damy mniej mąki i kluseczki będą mięciutkie. Jeśli chcemy aby kluseczki miały piękny, pomarańczowy kolor użyjmy do ich zrobienia dyni hokkaido. Ma ona bardziej intensywny kolor, w smaku też jest według nas bardziej wyrazista.