Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja prostego i szybkiego dania na obiad, podwieczorek lub kolację.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 401
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 139
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 401
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 139
Składniki
Wszystkie składniki, w tym jedną płaską łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać.
Zagotować w garnku około 3 litrów wody z dodatkiem około łyżki soli.
Łyżkę zanurzyć we wrzącej wodzie i nabrać małą porcję przygotowanego ciasta i włożyć do wrzątku. W ten sposób formować kluski z około 1/3 ciasta.
Garnek przykryć i zaczekać, aż kluski wypłyną. Zdjąć pokrywkę i gotować przez około 5 minut na płycie grzewczej ustawionej na niewielką moc.
Kluski wyjąć łyżką cedzakową.
Pozostałe 2/3 ciasta podzielić na pół i ugotować kluski w podobny sposób.
Można je podawać z cukrem, jogurtem lub owocami.