Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja prostego i szybkiego dania na obiad, podwieczorek lub kolację.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Wszystkie składniki, w tym jedną płaską łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać.
Zagotować w garnku około 3 litrów wody z dodatkiem około łyżki soli.
Łyżkę zanurzyć we wrzącej wodzie i nabrać małą porcję przygotowanego ciasta i włożyć do wrzątku. W ten sposób formować kluski z około 1/3 ciasta.
Garnek przykryć i zaczekać, aż kluski wypłyną. Zdjąć pokrywkę i gotować przez około 5 minut na płycie grzewczej ustawionej na niewielką moc.
Kluski wyjąć łyżką cedzakową.
Pozostałe 2/3 ciasta podzielić na pół i ugotować kluski w podobny sposób.
Można je podawać z cukrem, jogurtem lub owocami.