Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski kładzione łyżką

Kluski kładzione łyżką

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 420

Dodano:

Odsłon: 6167

Nieraz nie ma czasu na przygotowanie obiadu. Tu jednak można bardzo szybko się ogarnąć i przygotować coś smacznego, sytego i szybkiego, a jest to stary sprawdzony, składający się z kilku komponentów, które zawsze są w kuchni, przepis.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. wody mineralnej, lekko gazowanej
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski kładzione łyżką

Przygotowanie

  1. Do odpowiedniej wielkości miseczki wbijamy jajko, dodajemy sól i widelcem roztrzepujemy. Nastepnie dodajemy mąkę pszenną, wodę mineralną i wdalszym ciągu mieszamy, aby dokładnie rozprowadzić składniki. Ciasto powinno mieć konsystęncję gęstej śmietany.

  2. Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy.
    Do gotującej wody wkładamy łyżkę (aby ciasto się nie kleiło i łatwo odchodziło od łyżki), a następnie nabieramy ciasto i zsuwamy do gotującej się wody. Tak postepujemy, aż całe ciasto jest w garnku. po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze 2 minuty.
    Wybieramy łyżką cedzakową i podajemy.

  3. Porcja jest na 2 osoby.
    U mnie najlepiej kluski smakują okraszone boczkem z cebulką.
    Do tego surówka z kiszonej kapusty lub jak kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń