Kluski serowe z odrobiną gotowanych ziemniaków możemy podać jako samodzielne danie z boczkiem, cebulką lub na słodko z masłem i cukrem. Możemy też potraktować je jako dodatek do mięs i sosów. Kluski z serem i ziemniakami to znakomita propozycja na szybki obiad dla całej rodziny.
Kluski leniwe z boczkiem
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 20 dkg boczku wędzonego
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 20 dkg boczku wędzonego

Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy ser rozdrobniony widelcem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli . Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników. Z ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy. Robimy to na blacie lub deseczce posypanej mąką. Tępą stroną noża odciskamy kratkę na cieście, następnie kroimy ukośne kluski.

Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Na patelni wysmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, aż się przyrumieni. Gotowe kluski przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy tłuszczem i posypujemy boczkiem. Kluski serowe gotowe!

Polecamy kluski leniwe na słodko, równie smaczne: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-kluski-leniwe-na-slodko,1982752,walek.html?p=1694933018

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 78

Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2373

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 110
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 78

Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2373

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 110



Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 20 dkg boczku wędzonego
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy ser rozdrobniony widelcem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli . Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników. Z ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy. Robimy to na blacie lub deseczce posypanej mąką. Tępą stroną noża odciskamy kratkę na cieście, następnie kroimy ukośne kluski.
Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Na patelni wysmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, aż się przyrumieni. Gotowe kluski przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy tłuszczem i posypujemy boczkiem. Kluski serowe gotowe!
Polecamy kluski leniwe na słodko, równie smaczne: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-kluski-leniwe-na-slodko,1982752,walek.html?p=1694933018