Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski leniwe z sera to smak dzieciństwa. Każda mama i babcia miała swoje magiczne sposoby, aby kluseczki zawsze wychodziły miękkie. Leniwe kluski najczęściej były polane masłem z bułką tartą, posypane cynamonem i cukrem. Aby zaoszczędzić czas rano, ciasto na kluski możesz przygotować poprzedniego wieczoru. Miskę z ciastem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Rano wyjmij ciasto pół godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową i przygotuj leniwe jak zawsze.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 145
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 150
Królowa grilla :)
Odsłon: 1282
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 145
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 150
Królowa grilla :)
Odsłon: 1282
Składniki
Pokrusz ser i w razie potrzeby mocno odciśnij. Przełóż do dużej miski. Następnie dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy, sól i 3 łyżki rozpuszczonego masła. Dobrze wymieszaj składniki. Następnie wsyp mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Nie przejmuj się, że ciasto wyjdzie lepkie.
Podsyp stolnicę mąką, wyłóż fragment ciasta, uformuj wałeczki i ostrym nożem krój kluseczki. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką masła. Delikatnie wrzucaj kluski do wrzątku i gotuj je partiami (by się nie posklejały). Gdy leniwe wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze 2 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz. Kluski polej łyżką masła, by się nie posklejały i od razu podawaj, gdy są jeszcze gorące. Leniwe świetnie smakują z kwaśną śmietaną, świeżymi owocami lub konfiturą.