Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 12673

polecam na obiad

Składniki

  • mąka pszenna - 20 dag
  • masło - 12 dag
  • ser biały tłusty - 50 dag
  • jajka - 4 szt
  • cukier - 2 łyżki
  • cynamon
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kluski leniwe z serem

Przygotowanie

  1. Ser biały zmielony wkładamy do miski, dokładamy żółtka, cukier i ucieramy mikserem na jednolitą masę.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Ubita pianę delikatnie łączymy z masą serowo - żółtkową.
    Do masy wsypujemy powoli przesianą mąkę pszenną, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie podczas mieszania, dosypać trochę jeszcze mąki, idealne jest gdy zaczyna odchodzić od miski.
    Z masy uformować wałeczki o średnicy 2,5 cm, lekko je spłaszczyć i pokroić ukośnie.
    Delikatnie wrzucić do gotującej sie i osolonej wody i gotować do wypłynięcia na wierzch.
    Tartą bułkę wsypać na suchą rozgrzaną patelnie, następnie dodać masło i podsmażyć na złoty kolor.
    Kluski wyjąć na talerz, polać masłem z bułką , posypać cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń