Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1756
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3096
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1178
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1944
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1756
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3096
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1178
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1944
Składniki
Ser biały zmielony wkładamy do miski, dokładamy żółtka, cukier i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubita pianę delikatnie łączymy z masą serowo - żółtkową. Do masy wsypujemy powoli przesianą mąkę pszenną, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie podczas mieszania, dosypać trochę jeszcze mąki, idealne jest gdy zaczyna odchodzić od miski. Z masy uformować wałeczki o średnicy 2,5 cm, lekko je spłaszczyć i pokroić ukośnie. Delikatnie wrzucić do gotującej sie i osolonej wody i gotować do wypłynięcia na wierzch. Tartą bułkę wsypać na suchą rozgrzaną patelnie, następnie dodać masło i podsmażyć na złoty kolor. Kluski wyjąć na talerz, polać masłem z bułką , posypać cynamonem.