Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski na parze, znane też jako pampuchy, buchty czy parowańce (niemal w każdym regionie kraju nazywane są inaczej), przygotowuje się z ciasta drożdżowego, praktycznie według przepisu na pączki. Nie smaży się ich jednak, lecz – jak sama nazwa wskazuje – gotuje na parze. Gotowe można zjeść zarówno z gulaszem, jak i z owocami i śmietaną.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 78
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5532
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2590
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 78
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5532
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2590
Składniki
Rozkrusz drożdże i wymieszaj z łyżeczką cukru. Dodaj mleko podgrzane do 36-38°C. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki. W ciągu 15-20 minut powinien się spienić i znacznie powiększyć swoją objętość.
Utrzyj jajka z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Połącz ją z wyrośniętym rozczynem. Przesiej do masy mąkę, dodaj sól i wyrób wszystkie składniki na jednolite ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta płynne, przestudzone masło.
Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski. Przykryj ją bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Ponownie wyrób wyrośnięte ciasto i podziel na mniejsze porcje (około 10 sztuk). Uformuj z nich kluski i ułóż w pewnych odstępach od siebie na oprószonej mąką stolnicy. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut.
Zagotuj w garnku wodę. Nad jej powierzchnią umieść durszlak lub kawałek gazy (możesz też użyć specjalnego garnka do gotowania na parze).
Partiami (po 3-4 sztuki) wykładaj na durszlak wyrośnięte kluski. Paruj pod przykryciem przez około 12-15 minut. Przygotowane kluski, które czekają na ugotowanie, możesz przełożyć do lodówki, by nie wyrosły zbyt mocno.
Gotowe kluski na parze możesz podawać gorące lub przestudzone.