Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota. Polecam.
Odsłon: 472
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14190
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6128
Pychota. Polecam.
Odsłon: 472
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14190
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6128
Składniki
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.
W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi. Smacznego