Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można zrobić wegańskie kluski śląskie bez jajka? Oczywiście! Skorzystaj z tego przepisu i poznaj wyjątkowy sposób na to uwielbiane przez wszystkich danie.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 100
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4203
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8678
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 100
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4203
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8678
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w jednakowe kawałki, dzięki czemu ugotują się szybciej. Włóż je do garnka z osoloną wodą i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj je przez 15-20 minut do miękkości.
Przecedź ziemniaki przez sitko i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepsze kluski wychodzą z bulw ugotowanych dnia poprzedniego i przechowywanych przez 24 h w lodówce. Dlatego jeśli chcesz i możesz, to wykorzystaj ziemniaki z obiadu w dniu poprzednim.
Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiksuj w robocie kuchennym do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji bez grudek.
Przenieś puree ziemniaczane do miski i kilka razy uderz je dłonią, by maksymalnie zmniejszyć ich objętość w naczyniu. Podziel całość na 4 części i tymczasowo usuń jedną z nich. W to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Będzie to ok. 200 g, ale nie przejmuj się, jeśli okaże się trochę mniej lub więcej. Mąka powinna całkowicie wypełniać przestrzeń po wyjętym wcześniej puree i sięgać do powierzchni ziemniaków, które pozostały w misce.
Dodaj wyjęte wcześniej puree, sól i wodę. Całość wymieszaj aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
Opłucz ręce zimną wodą. Odrywaj małe kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego i formuj lekko spłaszczone kulki. Kciukiem zrób wgłębienie w środku. Gotowe kluski odkładaj na blat roboczy podsypany mąką.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem 3 łyżeczek soli i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Od czasu do czasu zamieszaj wodę.
Gotuj kluski przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową na talerz posmarowany masłem.
Kluski śląskie bez jajka podawaj jako samodzielne danie obiadowe, np. z okrasą. Mogą też stanowić dodatek skrobiowy do mięsa.