Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie to oznaka domowego obiadu. Podawane zwyczajowo z sosami pieczeniowymi, gulaszowymi czy po prostu z cukrem i masłem lecz nie tym razem. Tym razem podane z sosem kurkowym.
Może połączenie sera i klusek nie jest mega fit, i to nigdy nie było naszym p...
Odsłon: 13152
Jak my kochamy eksperymenty <3 Kluski z selera? Dlaczego nie? Sos grochowy? U...
Odsłon: 2224
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwon...
Odsłon: 71
Dzisiaj przepis na pyszne naleśniki na krokiety. Ciasto bardzo łatwe w przygo...
Odsłon: 258
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 129
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwon...
Odsłon: 71
Dzisiaj przepis na pyszne naleśniki na krokiety. Ciasto bardzo łatwe w przygo...
Odsłon: 258
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 129
Składniki
Kluski Śląskie : Ugotowane ziemniaki, jeszcze nieco ciepłe przeciskam przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam to miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiam aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do rąk. Aby uzyskać kluski mniej więcej jednakowej wielkości wykładam ciasto na stolnicę i formuję wałki które dzielę na jednakowe kawałki. Każdy z kawałków w dłoniach formuję na kuleczkę po czym małym palcem dłoni tworzę wgłębienie. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję jeszcze chwilę po tym jak wypłyną na górę.
Na łyżce masła klarowanego podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę pod koniec dodając starty na tarce ząbek czosnku. Na podsmażoną cebulkę wrzucamy oczyszczone kurki (Jak skutecznie oczyścić kurki) dodajemy drugą łyżkę masła i całość podsmażamy 4-5 minut co chwilę mieszając następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy jeszcze ok 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość gotujemy do zyskania żądanej miękkości grzybów. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy na koniec jeszcze troszeczkę natką pietruszki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Krokiety z kapustą i grzybami
Dania główne
Naleśniki na krokiety
Dania główne
Spaghetti z sosem mięsno -pomidorowym
Dania główne
Paluszki rybne (z dorsza)
Krokiety z kapustą i grzybami
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwon...
Odsłon: 71
Naleśniki na krokiety
Dzisiaj przepis na pyszne naleśniki na krokiety. Ciasto bardzo łatwe w przygo...
Odsłon: 258