Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie z dziurką.
garnek, praska lub tłuczek do ziemniaków, nóż,
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326263
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12038
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16701
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5419
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326263
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12038
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16701
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5419
Składniki
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem skrobią ziemniaczaną.
Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto.
Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką ma mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 2,5 cm plastry.
Z każdego plastra formujemy kulkę robiąc w każdej delikatną dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch. Smacznego !!!