Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane znane jako kluski szare lub żelazne. Świetny , prosty obiad
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 59
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 702
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 131
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 59
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 702
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 131
Składniki
Ziemniaki obieramy myjemy i scieramy tak jak na placki ziemniaczane. Ręcznie lub specjalną maszynką. Nastepnie dodajemy 2 całe jajka , około 1 łyżeczki soli i około 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego. Dodajemy mąki tyle aby masa była dużo gęstsza niż na placki . Tak że gdy wyłożymy masę na talerz , możemy bez problemu zsuwać kawałek masy do garnka z wodą a on nam się nie rozpłynie. Jednakże nie ma.to być masa bardzo gęsta . Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków. Jedne ziemniaki są bardziej wodniste, inne mniej . Mi na około 1.5 kg ziemniaków wyszło nie całe kg mąki. Wstawiamy duży garnek z wodą, tyle aby kluski mogły swobodnie pływać.Wodę solę jak na makaron . Tak jak wyżej, ja masę wykładam na mały talerzyk i kiedy woda się gotuje , za pomocą łyżki zsuwam z talerzyka kawałek masy , który w wodzie od razu zamienia się w klusek . Gotuję je około 5 minut na wolnym ogniu .
Robimy tak do wyczerpania masy . Kluski podajemy albo prosto z wody albo podsmażone na odrobinie oleju. Ja serwuję kluski z podsmażonym boczkiem z cebulką. Boczek kroję w małe kawałeczki a cebulę w kostkę. Podaję również z surowka z kiszonej kapusty. Możemy kluski posypać również twarogiem.