Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane znane jako kluski szare lub żelazne. Świetny , prosty obiad
Bardzo smaczny i prosty do zrobienia domowy pasztet świąteczny z kilku rodzaj...
Odsłon: 283
Orzechowe ciasteczka z trzech składników, gotowe w pół godziny. Prościej się...
Odsłon: 130
Makowiec na kruchym cieście z kratką to pyszne i tradycyjnie ciasto idealne n...
Odsłon: 1437
Bardzo smaczny i prosty do zrobienia domowy pasztet świąteczny z kilku rodzaj...
Odsłon: 283
Orzechowe ciasteczka z trzech składników, gotowe w pół godziny. Prościej się...
Odsłon: 130
Makowiec na kruchym cieście z kratką to pyszne i tradycyjnie ciasto idealne n...
Odsłon: 1437
Składniki
Ziemniaki obieramy myjemy i scieramy tak jak na placki ziemniaczane. Ręcznie lub specjalną maszynką. Nastepnie dodajemy 2 całe jajka , około 1 łyżeczki soli i około 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego. Dodajemy mąki tyle aby masa była dużo gęstsza niż na placki . Tak że gdy wyłożymy masę na talerz , możemy bez problemu zsuwać kawałek masy do garnka z wodą a on nam się nie rozpłynie. Jednakże nie ma.to być masa bardzo gęsta . Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków. Jedne ziemniaki są bardziej wodniste, inne mniej . Mi na około 1.5 kg ziemniaków wyszło nie całe kg mąki. Wstawiamy duży garnek z wodą, tyle aby kluski mogły swobodnie pływać.Wodę solę jak na makaron . Tak jak wyżej, ja masę wykładam na mały talerzyk i kiedy woda się gotuje , za pomocą łyżki zsuwam z talerzyka kawałek masy , który w wodzie od razu zamienia się w klusek . Gotuję je około 5 minut na wolnym ogniu .
Robimy tak do wyczerpania masy . Kluski podajemy albo prosto z wody albo podsmażone na odrobinie oleju. Ja serwuję kluski z podsmażonym boczkiem z cebulką. Boczek kroję w małe kawałeczki a cebulę w kostkę. Podaję również z surowka z kiszonej kapusty. Możemy kluski posypać również twarogiem.