Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane znane jako kluski szare lub żelazne. Świetny , prosty obiad
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5970
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9032
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8377
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5758
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5970
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9032
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8377
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5758
Składniki
Ziemniaki obieramy myjemy i scieramy tak jak na placki ziemniaczane. Ręcznie lub specjalną maszynką. Nastepnie dodajemy 2 całe jajka , około 1 łyżeczki soli i około 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego. Dodajemy mąki tyle aby masa była dużo gęstsza niż na placki . Tak że gdy wyłożymy masę na talerz , możemy bez problemu zsuwać kawałek masy do garnka z wodą a on nam się nie rozpłynie. Jednakże nie ma.to być masa bardzo gęsta . Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków. Jedne ziemniaki są bardziej wodniste, inne mniej . Mi na około 1.5 kg ziemniaków wyszło nie całe kg mąki. Wstawiamy duży garnek z wodą, tyle aby kluski mogły swobodnie pływać.Wodę solę jak na makaron . Tak jak wyżej, ja masę wykładam na mały talerzyk i kiedy woda się gotuje , za pomocą łyżki zsuwam z talerzyka kawałek masy , który w wodzie od razu zamienia się w klusek . Gotuję je około 5 minut na wolnym ogniu .
Robimy tak do wyczerpania masy . Kluski podajemy albo prosto z wody albo podsmażone na odrobinie oleju. Ja serwuję kluski z podsmażonym boczkiem z cebulką. Boczek kroję w małe kawałeczki a cebulę w kostkę. Podaję również z surowka z kiszonej kapusty. Możemy kluski posypać również twarogiem.