Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski tarte powstają ze startych na tarce surowych ziemniaków. Po ugotowaniu nabierają one szarawej barwy. Przysmak ten znany jest również pod nazwami: przecieraki, szare kluski lub kluski żelazne. Przygotowanie tartych klusek jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonej pracy. Wszystkie składniki do zrobienia tego dania powinniście bez problemu odnaleźć w swojej kuchni. Prosty obiad dedykowany dla oszczędnych oraz tych, który lubą powracać do smaków babcinej kuchni.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2329
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3467
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4190
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74141
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 571
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2329
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3467
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4190
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74141
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 571
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Starte ziemniaki przełóż na gęste sito lub gazę umieszczoną nad garnkiem i odciśnij z nadmiaru wody.
Odciśnięte ziemniaki przełóż do miski, z garnka za pomocą łyżki zbierz skrobię ziemniaczaną i dodaj ją do masy ziemniaczanej. Wbij jajko, wsyp mąkę i szczyptę soli. Składniki wymieszaj. Powinieneś uzyskać gęstą kleistą masę.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli i odrobinę oleju. Tarte kluski formuj przy użyciu łyżki i kładź na wodę. Przecieraki gotuj przez około 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie kluski odcedź na sitku.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor.
Odcedzone tarte kluski przełóż na talerz. Podawaj z podsmażaną cebulką na maśle.