Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski tarte powstają ze startych na tarce surowych ziemniaków. Po ugotowaniu nabierają one szarawej barwy. Przysmak ten znany jest również pod nazwami: przecieraki, szare kluski lub kluski żelazne. Przygotowanie tartych klusek jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonej pracy. Wszystkie składniki do zrobienia tego dania powinniście bez problemu odnaleźć w swojej kuchni. Prosty obiad dedykowany dla oszczędnych oraz tych, który lubą powracać do smaków babcinej kuchni.
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 99
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 917
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 98
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 77
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 34
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 99
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 917
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 98
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 77
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 34
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Starte ziemniaki przełóż na gęste sito lub gazę umieszczoną nad garnkiem i odciśnij z nadmiaru wody.
Odciśnięte ziemniaki przełóż do miski, z garnka za pomocą łyżki zbierz skrobię ziemniaczaną i dodaj ją do masy ziemniaczanej. Wbij jajko, wsyp mąkę i szczyptę soli. Składniki wymieszaj. Powinieneś uzyskać gęstą kleistą masę.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli i odrobinę oleju. Tarte kluski formuj przy użyciu łyżki i kładź na wodę. Przecieraki gotuj przez około 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie kluski odcedź na sitku.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor.
Odcedzone tarte kluski przełóż na talerz. Podawaj z podsmażaną cebulką na maśle.